Gävleborgin hiihtokohteisiin lukeutuvassa Järvsöbackenissa talvikausi 2013/2014 oli yksi kaikkien aikojen parhaimmista, vaikka talvi oli lämmin. Tulevana talvena alueella panostetaan entistä enemmän ruokaan, juomaan ja majoitukseen.

Keskellä Järvsöbackenin hiihtoaluetta sijaitsevassa pienessä kylässä tapahtuu. Paikallista Järvsö-olutta tuottava panimoyritys Järvsö bryggeri aloittaa toimintansa ja panimoravintola Tevsjö Destilleri lisää ravintolapaikkojaan ja avaa oman viskivaraston. Ruotsalaisen suosikkiartisti Barbro ”Lill-Babs” Svenssonin mukaan nimetty Lill-Babs Caffär saa uudet kahvilanpitäjät myös leipomoyritys Järvsö gårdsbagerin taustalla toimivista Anna ja Per Bergenuddhista. Kahvittelun lomassa vierailija voi tutustua Lill-Babsista kertovaan näyttelyyn.

Hotelli Järvsöbaden vahvistaa asemaansa monipuolisena spa-hotellina rakennuttamalla uudet kylmä- ja lämminvesialtaat sekä lisärakennuksen, josta hotellivieras löytää hoitohuoneen, höyry- ja perinteisen saunan, kuntosalin sekä pukeutumistilat. Uuden kylmäaltaan läpi virtaava vesi johdetaan omasta, Öjebergetin lähteestä. Laajennustöiden arvioidaan valmistuvan talvisesongin 2014/2015 alkaessa.

– Tuntuu fantastiselta, että voimme juhlistaa historiaamme ja vahvistaa asemaamme spa-hotellina. Olemme ylpeitä siitä, että voimme nyt toteuttaa suurimman investointimme sitten vuoden 1905, sanoo Per Ångström, Järvsöbadenin toimitusjohtaja.

Lähde ja kuva: Järvsöbacken http://www.jarvsobacken.se/nyheter/

Lue lisää Gävleborgin hiihtokohteista: http://www.visitsweden.com/ruotsi/Local-pages/Finland/RegionGavleborg/

Huomenna lauantaina Rock vs. Balladi. Legendaarinen Suomi-Ruotsi maaottelu on siirtynyt jääkentiltä Kööpenhaminan viisulavalle. Launtaina 10.5. kello 22 pääsemme näkemään kumpi rokkaa tykimmin Euroviisu-lavalla? Kumpi viekään voiton Ruotsin Sanna Nielsenin Undo-kappale vai Suomen Softenginen Something Better

Jos et vielä ole kuullut kumpaakaan kappaletta, nyt on oikea aika valita suosikkinsa!

Softengine: Something Better https://www.youtube.com/watch?v=CZiLWCNakPc

image

Gotlanti rantautuu Kauppakeskus Kamppiin 14. toukokuuta! Tule moikkaamaan ja nappaa mukaan ideoita kesälomallesi.  Paikan päällä pääset ottamaan lapsesi kanssa kuvan maailman vahvimman tytön hevosen kanssa ja osallistumaan kilpailuun, jossa voit voittaa ”Maailman lapsellisimman loman”. Voit myös otattaa itsellesi tai lapsellesi hienon kasvomaalauksen. Maailman lapsellisin saari Gotlanti sekä VisitSweden Kampin keskusaukiolla keskiviikkona 14.5. klo 9– 18. Lue lisää Gotlannista osoitteesta: http://www.gotlanti.fi/

NOBEL-PALKINNOILLE UUSI KOTI

Vuonna 1900 perustettiin Nobel-säätiö, jonka unelmana oli perustaa kokonainen keskus, jossa ihmiset pääsisivät tutustumaan Nobel-palkinnon saloihin.  Kauan odotettu nähtävyys tulee olemaan vihdoin totta. Dagens Nyheter kirjoittaa, että Nobel-keskus on "suurin nykyaikainen yksityisesti rahoitettu museoprojekti". Keskuksen suunnitellaan valmistuvan vuonna 2018. Suunnittelu oli pitkä prosessi, josta järjestettiin suunnittelukilpailu. Kilpailuun kutsuttiin mukaan yhteensä 12 arkkitehtitoimistoa. Arkkitehtikilpailu tuotti monia erilaisia hienoja ideoita, ja lopulta rakennuksen suunnittelijaksi valittiin englantilainen David Chipperfieldin ja saksalaisen Christoph Felgerin arkkitehtitoimisto. 

Massiivinen Nobel-keskus tulee sijaitsemaan kauniilla paikalla, aivan veden ääressä. Nobel-keskuksen tontti sijaitsee keskellä Tukholmaa, Blasieholmenilla - aivan Nationalmuseetin takana.  Keskus tulee näkymään kauas paikkansa ansiosta, esimerkiksi Strandvägeniltä on suora näköyhteys. Strandvägeniä pitkin kulkee päivittäin valtava määrä turisteja. Nobel-keskuksen tarkoituksena onkin herättää myös kansainvälisten vierailijoiden kiinnostus.

Rakennuksesta tulee löytymään paljon samoja elementtejä kuin Nobelmuseosta. Keskuksessa käsitellään Alfred Nobelin elämää sekä eri tieteenaloja. Keskuksesta löytyy mm. Nobel-palkintojen historiasta kertova museo, ravintola, kokoustiloja sekä kirjasto. Keskuksen yläkerrokseen on tarkoitus rakentaa valtava auditorio, jossa Nobel-palkintojen jakamiset sekä niihin liittyvät juhlallisuudet tulevaisuudessa järjestetään.  Nobel-keskus on paikka, joka vetää ihmisiä puoleensa, inspiroi sekä herättää mielenkiintoa.

Nobel Centerin kotisivuille on rakennettu aikajana, jossa rakennusprojektia voi seurata projektin aloittamisesta aina avajaisiin asti.  Aikajanaan pääset tutustumaan osoitteessa: http://www.nobelcenter.se/sv/

Lähteet:

http://www.nobelcenter.se/

http://www.hs.fi/kulttuuri/a1380850993219

ABBA The Museumissa on käynyt avajaisvuoden aikana yli 350 000 kävijää. Museo juhlii ennätysmäistä kävijämääräänsä avaamalla uusia näyttelyitä Mamma Mia! -tilassaan 7.5.2014. Avajaispäivänä kaikille ABBAn asuihin pukeutuneille vapaa pääsy. 

ABBA The Museum ja Swedish Music Hall of Fame -musiikkitalo juhlistavat 7.5.2014 ensimmäistä toimintavuottaan.

ABBA-museo valittiin Ruotsissa vuoden 2013 kolmen parhaan matkailukohteen joukkoon, ja sen valtaisa suosio näkyy kävijämäärissä - yli 350 000 kävijää avajaisvuoden aikana.

"Tiesimme, että museosta tulisi mielenkiintoinen kohde Djurgårdenissa, kaikkien muiden ympärillämme olevien mahtavien kohteiden joukossa. Emme kuitenkaan osanneet uneksia, että saavuttaisimme näin suuren kävijämäärän näin lyhyessä ajassa, iloitsee ABBA The Museumin toimitusjohtaja Mattias Hansson.

ABBAn tarinaan liittyy olennaisesti ABBAn perinnön jatkuminen upean “Mamma Mia!” -musikaalin muodossa. Sen kantaesitys oli Lontoossa vuonna 1999, ja tänä vuonna vietetään musikaalin 15-vuotisjuhlaa. Mamma Mia! -musikaalin on nähnyt yli 54 miljoonaa katsojaa yli 400 kaupungissa eri puolilla maailmaa, ja se on 9. pisimpään esitetty musikaali Broadwayn historiassa. Mamma Mia! Samanniminen elokuva, jonka pääosissa ovat Meryl Streep ja Pierce Brosnan, on kaikkien aikojen tuottoisin elokuva.

Kunnianosoituksena musikaalin ja elokuvan uskomattomalle menestykselle ABBA The Museum avaa nyt uudet “Mamma Mia!” -näyttelyt, joissa on esillä kolme elokuvassa käytettyä alkuperäistä “Donna ja Dynamot” -asua. Kävijät voivat katsella myös kohtauksen Does Your Mother Know näyttämöä, joka pohjautuu Tukholman esityksen (2005) alkuperäisiin lavasteisiin. 

"Monet kävijät ovat kasvaneet aikuisiksi ABBAn rinnalla ja myöhemmin kertoneet ABBAsta lapsilleen Mamma Mia!n avulla," kertoo intendentti Ingmarie Halling. "Nyt kun Mamma Mia! -lavastus on paikoillaan, tuntuu että olemme lisänneet paljon pyydetyn puuttuvan osan kävijöidemme nähtäväksi."  

Uusi näyttely avataan 7.5., jolloin juhlitaan museon avajaisten 1-vuotisjuhlaa. Kaikkia kävijöitä kehotetaan pukeutumaan ABBAn asuihin – näin he pääsevät museoon ilmaiseksi! 

Lisätietoja:

ABBA the Museum,  press@abbathemuseum.com , +46 (0) 73 934 35 05

PR Manager, Joonas Halla,  joonas.halla@visitsweden.com  ,  050-3465256

Mitä saa yhdistämällä lumilaudan, offari-rinteet, helikopterin sekä huskyajelun. Tietenkin kevään parhaimman laskettelureissun.  Videosta pääsee näkemään, miltä näyttää kevät RiksgränsenissäRiksgränsenin hienot laskettelurinteet sekä aurinkoiset maisemat oikein häikäisevät silmiä. 

Nya Carnegiebryggeriet on panimo, ravintola ja baari, jossa ei tulla tarjoilemaan viiniä, vaan paikka tarjoilee asiakkaille valikoiman jännittäviä, uusia oluita. Carlsbergin, Brooklyn Breweryn sekä yksityisten sijoittajien omistama paikka keskittyy valmistamaan pientuotettuja laatuoluita erilaisiin vuodenaikoihin. 

image

(Logo: http://www.nyacarnegiebryggeriet.se/)


Panimossa yhdistyvät amerikkalaiset sekä ruotsalaiset panimoperinteet, joita muokataan kokonaan uudenlaiseksi tyyliksi. Panimon työntekijät ovat opiskelleet ja harjoitelleet oluen valmistuksen syvimpiä salaisuuksia Yhdysvalloissa. Nya Carnegiebryggerietissa valmistetaankin oluita, joita ei muualta maailmasta löydä.

”Ravintolassa on houkutteleva tunnelma, ja kaikki olutharrastajista pariskuntiin ovat tervetulleita. Lähituotettu olut tuo ravintolalle lisämausteen”, sanoo ravintolan keittiömestari Billy White.

Aluksi valikoimasta löytyy viisi erilaista olutta, jotka tuovat lisämausteen panimon ravintolan ruoka-annoksiin. Pullo-oluet ovat myynnissä myös Systembolagetissa, valituissa ravintoloissa sekä baareissa. Valikoimasta löytyy suosikit niin vaalean kuin tummankin oluen ystäville ja tavoitteena on tuottaa eri vuodenaikoihin sopivia kausioluita, jotka täydentävät myös panimoravintolan tarjoamia makuelämyksiä. Nya Carnegiebryggerietin tavoitteena on viedä olutvallankumous ympäri maailmaa. 

image

(Kuva: http://goo.gl/Avh2xQ)

Maltaitten ylijäämät toimitetaan Tukholmassa sijaitsevaan puhdistuslaitokseen, jossa siitä tehdään biokaasua, jota myöhemmin käytetään panimotalon lämmitykseen.

Nya Carnegiebryggerietin Facebook-sivuilla huhutaan, että panimo sekä ravintola tullaan avaamaan ennen huhtikuun puoltaväliä, mutta tarkka päivämäärä ilmoitetaan myöhemmin.

Nya Carnegiebryggerietin sijaitsee Tukholmassa osoitteessa Ljusslingan 15.

Lue lisää:

Kotisivut: http://www.nyacarnegiebryggeriet.se/

Instagramissa: http://instagram.com/nyacarnegiebryggeriet

Facebookissa: https://sv-se.facebook.com/NyaCarnegiebryggeriet

Linkit alkuperäisartikkeleihin (ruotsiksi ja englanniksi):

http://www.besoksliv.se/artikel/de-fixar-kaeket-pa-nya-bryggeriet-47211

http://brooklynbrewery.com/blog/news/new-brewery-stockholm/

 

Voivatko erilaisuus ja avoimuus lisätä luovuutta? Tämän selvittämiseksi Ruotsissa otetaan käyttöön Democreativity-sivusto, jonka kautta kaikkia pyydetään tuomaan kortensa kekoon ja esittelemään toistaiseksi vähäistä huomiota saaneita ideoita, joiden avulla yhdessä keksittäisiin kaikkien aikojen erikoisin tietokonepeli.

Democreativity.com on yhteistyön väline, jonka tarkoituksena on tukea erilaisuutta ja luoda uusia ideoita ja samalla rohkaista ihmisiä luovuuden käyttöön kaikkialla maailmassa. Peliharrastajia kehotetaan esittelemään ideoita, joita heidän mielestään käsitellään liian vähän tämänhetkisissä peleissä. Pelaajayhteisöltä saatuja ideoita sekä pelialan asiantuntijoiden osaamista työstetään myöhemmin Skövden yliopiston opiskelijaryhmälle osoitetussa vapaaehtoisprojektissa. Kaikista ideoista kootaan myös democreativity.com-sivustolla julkaistava muistio, joka tulee kaikkien saataville. Ruotsi toivottaa kaikki tervetulleiksi mukaan etsimään uusia muotoja, tarinoita ja sankareita välittämättä bestseller-listoista ja mediaotsikoista.

Globaalissa luovuusindeksissä (Global Creativity Index) Ruotsi nousi suurten lahjakkuuksien, teknologian ja suvaitsevaisuuden ansiosta maailman luovimmaksi maaksi vuonna 2011. Suvaitsevaisuuden myötä Ruotsi erottuu edukseen muiden maiden rinnalla. Ruotsi ottaa avoimesti vastaan uusia ideoita, tukee erilaisuutta, ja vallalla on “näkemyksen vapaus” - nämä ovat osoittautuneet olosuhteiksi, joiden pohjalta voidaan kehittää luovia aloja.

“ Luovuus ei mielestämme niinkään merkitse ideoiden keksimistä, vaan asioiden yhdistämistä. Tätä varten on oltava avoin uusille ideoille, ja siksi vastaanottokyky on olennainen osa kaikkea luovaa työtä. Democreativity on avoin kutsu tutkia luovuuden mahdollisuuksia, ja tavoitteena on korostaa erilaisuutta ja aliedustettuja ideoita ja toivoa, että tämä innostaa luovia henkilöitä osallistumaan prosessiin kaikkialla maailmassa”, kertoo VisitSwedenin markkinointijohtaja Sofia Kinberg.

Ruotsilla on hyvin vankka asema pelialalla, ja Ruotsissa on kehitetty osa maailman suosituimmista peleistä, kuten Minecraft, Candy Crush Saga ja Battlefield. Peliala on myös pitkään ollut avoin ulkoisille näkemyksille; esimerkiksi pelaajat osallistuvat tuotteiden kehittämiseen testaamalla niitä. Tästä syystä peliala soveltuu hyvin tähän aloitteeseen.

Vieraile sivustolla www.democreativity.com 

Katso hanketta koskeva video tästä: https://vimeo.com/88150322

Lisätietoja:

Markkinointijohtaja Sofia Kinberg, VisitSweden.

Puh.: +46 8 789 10 00

Sähköposti: sofia.kinberg@visitsweden.com

Käytännön kysymykset, valokuvat ja muu lehdistömateriaali:

Shirin Hirmand, Prime.

Puh.: +46 8 789 550 668

Sähköposti: shirin.hirmand@primegroup.com

Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2014 valittu Uumaja sijaitsee Pohjanlahden rannalla, 650 kilometriä Tukholmasta pohjoiseen ja 400 kilometriä pohjoisen napapiirin eteläpuolella.

Uumaja sijaitsee saamelaisalueella. Saamelaiskulttuurin merkitystä halutaan tuoda esille, minkä takia Euroopan kulttuuripääkaupungin vuosiohjelma on päätetty järjestää saamelaisten kalenterin mukaan. Kalenterissa on neljän vuodenajan sijasta kahdeksan vuodenaikaa (alkukevät, kevät, alkukesä, kesä, loppukesä, syksy, loppusyksy ja talvi). Jokaisella vuodenajalla on oma luonteensa ja omat erityispiirteensä, jotka näkyvät Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden aikana järjestettävissä tapahtumissa.

Kauden aikana on tarkoitus järjestää n. 40 festivaalia, 80 tapahtumaa ja 100 projektia sekä avata uusia museoita ja kulttuurin kohtauspaikkoja.

 

Tapahtumat ja nähtävyydet Uumajassa ja sen ympäristössä

Kulttuurivuosi on oikea hetki käydä Uumajassa ja tarttua tilaisuuteen tutustua ympäristön upeisiin maisemiin. Varsinaisten kulttuuritapahtumien lisäksi tarjolla on useita tapahtumia, joihin voi osallistua koko vuoden ajan. Talvella voi lähteä esimerkiksi koiravaljakko- ja moottorikelkkakierroksille, hevosvaelluksille tai hiihtoretkille saamelaisoppaiden kanssa ja pitää taukopaikkana kotaa keskellä metsää. Kesällä puolestaan voi käydä vaikkapa Älgens hus ‑puistossa (Euroopan ensimmäinen hirvipuisto), kokeilla koskenlaskua, hirvi- ja hyljesafaria tai kajakkiretkiä saaristossa Uumajan edustalla. Useita palkintoja saanut Umedalen Sculpture Park ‑patsaspuisto on avoinna ympäri vuoden. Siellä on nelisenkymmentä merkittävien ruotsalaisten ja kansainvälisten taiteilijoiden tekemää teosta. Koko vuoden on auki myös Västerbottens museum ‑museo, jossa on esillä saamelaisten kulttuuriin ja alueen historiaan liittyviä näyttelyitä, sekä museoon kuuluva Gammlia -ulkoilmamuseo, jossa on kyseiseltä alueelta peräisin olevia rakennuksia ja kulttuuritapahtumia kesäkuukausien aikana.  

Helmikuussa avataan  GUITARS – The Museum , joka on yksi maailman hienoimmista yksityisistä vintage-kitaroiden kokoelmista, johon kuuluu yli 500 esinettä kitaroiden ja bassojen maailmasta. Esineet ovat uumajalaisveljesten Samuel ja Michael Åhdenin keräämiä 40 vuoden ajalta. Museossa on live-musiikin esitystila Scharinska, musiikkikauppa, äänitysstudio, valokuvausstudio ja ravintola.  http://www.guitarsthemuseum.com/

Vuoden aikana Uumajanjoen rantaan valmistuu Väven , joka on luova ympäristö ja uusi poikkikulttuurinen keskus, jossa on muun muassa uusi kulttuuritalo ja naisten historian museo. Keskus on profiililtaan innovatiivinen ja lajissaan ainutlaatuinen.

 

Tapahtumapoimintoja kulttuuripääkaupunkivuoden runsaasta kalenterista

Vuodenaikojen konsertit : NorrlandsOperan esittää aina uuden vuodenajan alkaessa konserttiprojektin, joita luonnehtii korkea taiteellinen laatu ja kiinnostava erityisteema:

11., 16., 18., 23.1.:  Beethoven & Beyond , NorrlandsOperanin sinfoniaorkesteri

27.2.  Ljuset och mörkret  – Mirjam Tallyn ”Ljuset och mörkret” ‑oopperan ensiesitys. 

8.–9.5.  The Shape of Punk to Come  – NorrlandsOperanin sinfoniaorkesterin toteuttama orkesteriversio Refused-yhtyeen  The Shape of Punk to Come  ‑albumista uudelleenversioituna (Uumajasta kotoisin oleva hardrock-yhtye Refused oli aktiivinen vuosina 1992–1998 ja teki comebackin maailmanlaajuisella konserttikiertueella vuonna 2012). 

18.–19.6.  Stadionmusik – Stadionmusiikki : David Mossin ideoima musikaalinen urheilutapahtuma, johon osallistuvat sinfoniaorkesteri, monet olympiaurheilijat ja nuoret voimistelijat.

29.8.  Graham Fitkin  yhdessä sinfoniaorkesterin kanssa 

23.10.  Kappale jazzfestivaalille : jazzmuusikon sinfoniaorkesterille kirjoittama kunnianosoitus jazzille

21.–22.11.  Héla Fattoumi ja Eric Lamoureux, innovatiivisen tanssin ja livemusiikin esitys. 

2.2.2014 –18.1.2015  Kahdeksan saamelaistaiteilijaa . Bildmuseet esittelee kahdeksan juuriltaan saamelaista taiteilijaa erilaisissa näyttelyissä, jotka vaihtuvat vuodenajan mukaan. Taiteilijat ovat Ruotsista, Suomesta ja Norjasta ja työskentelevät erilaisin ilmaisumuodoin, muun muassa maalaustaiteen, kuvanveiston, valokuvauksen ja elokuvan keinoin sekä installaatioin ja performanssein. 

1.–2.2.  The Sami Chinese Dance Project .  Kiinalais-saamelainen tanssiryhmä TAO Dance Theater ja NorrlandsOperan ovat luoneet tanssi- ja musiikkiesityksen, jossa nämä kaksi ilmaisumuotoa yhdistyvät toisiinsa mielenkiintoisesti. 

8., 11., 13. ja 18.2.  Jevgeni Onegin . Kansainvälisesti tunnettu baritoni Peter Mattei astuu ylevän Jevgeni Oneginin rooliin Pjotr Iljitš Tšaikovskin klassikossa.

19.–23.2.  Umefolk ja folk- ja maailmanmusiikin gaala .   Tämä folkmusiikkifestivaali on yksi Ruotsin suurimmista ja vanhimmista.

26.2.–12.3.  Saamelaisviikko.  Teemana ovat saamelaiset ennen, nyt ja tulevaisuudessa: keskusteluja, konsertteja, näyttelyitä, elokuvia, teatteri- ja tanssiesityksiä, ruokaa ja paljon muuta.

13.–15.3.  Littfest . Pohjoismaiden pohjoisosan suurin kirjallisuusfestivaali.

24.–29.3.  Umeå Open.  Ruotsin suurin sisätiloissa järjestettävä rockfestivaali: kansainvälisiä yhtyeitä paikallisten taiteilijoiden rinnalla ja oheistapahtumasarja.

24.–27.4.  Spring Forward ‑festivaali.  Vuosittain järjestettävä tanssifestivaali, jossa esiintyy nuoria tanssijoita ja koreografeja. Festivaali on eurooppalaisen Aerowaves-tanssiverkoston aloite.

7.–10.5.  MADEfestivalen . Vuosittain järjestettävä NorrlandsOperanin ja Uumajan kaupungin esittävän taiteen festivaali MADE on musiikkia, taidetta, tanssia ja paljon muuta: se tarjoaa luovan ilmaisun esityslavan, jatkuvasti kehittyvän kohtaamispaikan merkittäville kansainvälisille, kansallisille ja paikallisille taiteilijoille.

2.3.–18.5.  MADE in Sápmi.  Saamelaiskäsitöiden näyttely: taidekäsityötä, muotoilua ja perinnekäsityötä Västerbottens museum‑museossa.

24.5.  Umeå Kulturnatt  -  Uumajan taiteiden yö . Kymmenvuotisjuhla, 150 ilmaistapahtumaa.

17.–21.6.  A Choral Midsummer Light’s Dream . Uumajan kansainvälinen kuorofestivaali. 

19.7.  U x U  Uusi musiikkifestivaali Uumajassa. Joukkorahoituksella toteutettu festivaali: tapahtumaan sijoitettu määrä määrittää festivaalin koon ja keston sekä festivaalilla esiintyvät taiteilijat.

25.–27.7.  Visfestival Holmön.  Yksi Pohjoismaiden monipuolisimmista perinnelaulun festivaaleista, joka järjestetään saarella saaristossa.

1.–2.8.  Umeå Geocaching Culture Event 2014.  GPS-vastaanottimien avulla harrastettavaa aarteenetsintää, jota varten paikkakoordinaatit julkaistaan internetsivustolla (englanniksi). Kätköt valitaan ja sijoitetaan kulttuuripääkaupungin kulttuuriehdotusten perusteella.  

4.–10.8.  Folkmusiikki valtaa kaupungin . Folkmusiikille ja perinnelauluille omistettu viikko, tapahtumia ympäri kaupunkia. 

14.–23.8.  Elektra. K ulttuuripääkaupunkivuoden 2014 suurin produktio! Richard Straussin Elektran upea ulkoilmaesitys, jonka on ohjannut ja tuottanut yksi esitystaiteen koskettavimpia ryhmiä: katalonialainen Fura dels Baus. Elektran tuotanto Uumaja 2014 ‑hankkeen puitteissa on teoksen ensimmäinen täysin ulkona toteutettu esitys. Kyse on ainutlaatuisesta esityksestä mahtavissa puitteissa. 

29.8–7.9.  Uuden sirkuksen festivaali . Kymmenen päivää parhaiden ja uskomattomimpien, eri puolilta maailmaa saapuvien nykysirkus- ja katutaiteilijoiden seurassa.

20.9.–19.10.  Survival Kit.  Taidefestivaali, jossa käsitellään eloonjäämisen kysymystä eri tasoilla sekä globaalisti että paikallisesti. Festivaaliin osallistuu kolmisenkymmentä taiteilijaa Ruotsista ja muista maista. Survival Kit alkoi Riiassa vuonna 2009, ja vuodesta 2012 lähtien se on edistänyt aktiivista kulttuurivaihtoa Riian ja Uumajan taidepiirien välillä.

10.–25.10.  Blanche & Marie . Per Olov Enquistin romaaniin ”Blanche ja Maria” perustuva uusi ooppera, joka keskittyy merkittävien naisten, Nobel-palkitun Marie Curien ja Blanche Wittmanin henkilöhahmoihin.

22.–26.10.  Umeå Jazz Festival . Yksi Pohjoismaiden tärkeimmistä jazzmusiikkifestivaaleista. 

13.–15.11.  Man Must Dance.  Saamelaisten ekstaattinen tanssi kohtaa Pohjois-Amerikan intiaanien tanssin uraauurtavassa teoksessa, jossa Norjasta, Puolasta ja Portugalista kotoisin olevat tanssijat käyttävät hyväkseen uutta teknologiaa ja metodologiaa monimuotoisessa tanssiproduktiossa.

21.–22.11.  Héla Fattoumi ja Eric Lamoureux, innovatiivisen tanssin ja livemusiikin esitys: NorrlandsOperanin tanssiyksikön, NorrlandsOperanin sinfoniaorkesterin, ranskalaisen Centre Chorégraphique de Caen/Basse-Normandie ‑keskuksen ja koreografien ja taiteellisten johtajien Héla Fattoumin ja Eric Lamoureux’n yhteistyön tulos.

Miksi Uumaja on valittu kulttuuripääkaupungiksi?

Uumaja on yksi Ruotsin edistyksellisimmistä ja luovimmista kaupungeista. Se on avoin kaupunki, joka puolustaa monimuotoisuutta ja jossa kulttuuri ja osallistuminen ovat olleet jo kauan kaupungin poliittisen ohjelman keskiössä: kulttuuri nähdään täällä alueellisen kehittymisen johtavana voimana. Uumajan yliopisto perustettiin 1960-luvulla, ja sen myötä asukasluku on noussut 40 000 asukkaasta 118 000 asukkaaseen, joista puolet on alle 35-vuotiaita. Yliopistossa on 36 000 opiskelijaa. Uumaja erottuu tällä hetkellä eurooppalaisten kaupunkien joukosta olemalla yksi nopeimmin kasvavista kaupungeista Euroopassa. Uumajan yliopistoon on perustettu äskettäin taidekampus, joka on lajissaan ainutlaatuinen opetuksen ja taiteen keskittymä: siellä yhdistyvät arkkitehtikorkeakoulu, muotoilukorkeakoulu, taidekorkeakoulu ja HumLab–X (avantgardistinen kohtaamis-, tutkimus- ja kokeilutila, jossa humanismi, tiede, taide ja teknologia tapaavat luovan vapauden ympäristössä). Näissä koulutuslaitoksissa tarjotaan kansainvälisen tason opinto-ohjelmia. Samalla alueella sijaitsee nyt myös upea  Bildmuseet  – Kuvamuseo: seitsemän kerrosta nykytaidetta, valokuvia, arkkitehtuuria ja muotoilua.

Uumaja 2014 hyödyntää ”kulttuurin ohjaaman kasvun” ideaa ja pyrkii korostamaan, että kulttuuri on tärkeä kasvua ja menestystä edistävä voima. Perusperiaatteena on, että mahdollisimman laajasti käsitettynä kulttuuri, joka kattaa kaiken luonnosta parhaaseen kulinarismiin, taiteeseen ja demokratiaan, vaikuttaa osaltaan yrittäjyyteen, työllisyyteen ja kilpailukykyyn.

Uumaja on myös yksi Ruotsin tärkeimmistä musiikkikaupungeista, sen musiikkitoiminta on merkittävää, ja siellä järjestetään erilaisia festivaaleja: ooppera-, hardcore-, pop-, punk-, rock-, blues-, jazz- ja folkmusiikkia. Kaupungista tuli 1990-luvulla eräänlainen maailmanlaajuinen hardcore-tyylin ja Straight Edge ‑liikkeen metropoli.  

Vuonna 2013 Uumaja kutsui koko Euroopan osallistumaan Uumaja 2014 ‑hankkeen suunnitteluun tavalla, jota mikään muu kulttuuripääkaupunki ei ollut käyttänyt aiemmin. Tuolloin järjestettiin kansainvälinen ”Artists Caught by [Umeå]” ‑taidekilpailu, jossa maailman kaikki luovan alan edustajat kutsuttiin tulkitsemaan Uumajan, Pohjois-Ruotsin ja saamelaiskulttuurin kahdeksan vuodenajan kulttuuria valokuvien, videoteosten tai muotoilun avulla. Osallistujia oli 500 ja voittajia  kolme. Voittajat palkitaan avajaisseremoniassa. Viime syksynä järjestettiin Euroopan-kiertue ”Caught by [Umeå]”, jonka tarkoituksena oli herättää uteliaisuutta ja kiinnostusta kaupunkia ja koko Pohjois-Ruotsia kohtaan. Tämän tapahtuman pääosassa olivat pohjoisen luova gastronomia, revontulet, jää, teollisen muotoilun opiskelijoiden keksinnöt, alue, saamelaiset ja heidän tarinansa sekä edellä mainitun taidekilpailun teosten esittely ja palkitseminen.

 

Uumaja 2014 ‑valokuvia, videoita & puheita avajaisseremoniasta:

http://umea2014.se/en/about-umea2014/press/

Ääniklipit:  http://umea2014.se/sv/om-umea2014/press/ljudmaterial-for-nyhetsmedia 

Videot:  http://umea2014.se/sv/om-umea2014/press/filmmaterial-for-nyhetsmedia

Lehdistötiedotteet ruotsiksi löytyvät Umeå 2014:sta pressihuoneesta: http://www.mynewsdesk.com/se/umea2014/pressreleases 

 

Tietoja kulttuurivuodesta :  www.umea2014.se/en/

Tietoja Uumajasta :  www.visitumea.en

 

Lisätietoja:

PR Manager, Joonas Halla,  joonas.halla@visitsweden.com,  050-3465256

Fredrik Lindegren, taiteellinen johtaja Uumaja 2014 
fredrik.lindegren@umea2014.se

image

Euroopan parhaat kokit saapuvat Tukholmaan edustamaan maataan kokkien EM-kilpailussa eli Bocuse d’Or Euroopan osakilpailussa. Kilpailu järjestetään 7.-8.5. Tukholman messukeskuksessa GastroNord- ja Vinnordic-ruoka- ja juomamessujen yhteydessä. 

 Bocuse d’Or Euroopan osakilpailu järjestetään ensimmäistä kertaa Ruotsissa. Tukholmalle ominaiset piirteet luovana gastronomiakaupunkina ovat valinnan takana.Tukholmaan kokoontuu eri puolilta maailmaa monia lahjakkuuksia, jotka yhdistävät gastronomiaa muihin luoviin taidemuotoihin kuten muotiin, musiikkiin ja muotoiluun.

  Tukholman valitseminen maailman arvostetuimman ruoanvalmistuskilpailun pitopaikaksi on osoitus siitä, että Tukholmasta on tullut merkittävä ruokakaupunki. Bocuse d’Or houkuttelee paikalle matkailijoita ja tulevia sijoittajia sekä vahvistaa kuvaa Tukholmasta luovana gastronomisena kohteena, toteaa Tukholman pormestari Sten Nordin.

Kisa mitalisijoista on kovempaa kuin koskaan aikaisemmin, sillä Bocouse d´Or kilpailuun osallistuu ennätysmäärä jo toista kertaa mukana olevia kokkeja. Suomen, Norjan, Ruotsin sekä Englannin kokit ovat aikaisemmin sijoittuneet kärjen tuntumaan kilpailussa. 20 maata kisaavat Tukholman osakilpailussa ja näistä 12 parasta joukkuetta jatkaa Bocouse d´Or finaaliin Lyoniin. 

Ruotsalaisia pääraaka-aineita

Kilpailijoiden on valmistettava 5 tunnin ja 35 minuutin kuluessa kalaruokalaji ja liharuokalaji 12 hengelle. Bocuse d’Or määrää liha- ja kalaruoan pääraaka-aineet, ja ne hankitaan suoraan ruotsalaisilta tuottajilta. Ensimmäistä kertaa kilpailun historiassa kaikki pääraaka-aineet hankitaan siitä maasta, jossa karsintakilpailu järjestetään. Kalaraaka-aineina on seitiä, ostereita Grebbestadista ja sinisimpukoita Mollösundista. Nordsjöfisk AB toimittaa nämä kaikki Ruotsin länsirannikolta. Liha on Gotlannista peräisin olevaa ruotsalaista porsasta, ja sen toimittaa Svenskt Kött. Kymmenen maan kilpailijat mittelevät ensimmäisen päivän ja jatkavat kisaa seuraavana päivänä.

Kuhunkin joukkueeseen kuuluu kokki, assistentti, valmentaja, puheenjohtaja ja manageri. Ruotsia edustaa Tommy Myllymäki ja Suomea Matti Jämsén.

 Toivotamme kaikki kilpailijat, heidän joukkueensa ja tukijansa tervetulleiksi Tukholman Bocuse d’Or -kilpailuun. Tavoitteenamme on järjestää gastronominen juhla, jonka keskipisteenä on kokki. Tämä on upea tilaisuus esitellä ainutlaatuisia ruotsalaisia raaka-aineita, iloitsee Bocuse d´Or Euroopan kunniapuheenjohtaja Mathias Dahlgren.

Kilpailevat maat sekä kandidaatit ovat :

Belgia: Peter Aesaert, Warande Bxl

Bulgaria: Peter Petrov Plamenov, CultGourmet

Tanska: Kenneth hansen, Svinklöv Badehotel

Viro: Dimitri Haljuko, Restaurant Cru OY

Suomi: Matti Jämsen, G.W. Sundmans

Islanti: Sigurdur Helgason, Restaurant Grillid Radissonblu Hotel

Alankomaat: Jan Smink, Kwartier Noord

Norja: Örjan Johannessen, Bekkjarvik Gjestgiveri

Venäjä: Igor Sus, Restaurant Rafinad

Espanja: Alberto Moreno, Gruo D.H Gastro

Iso-Britannia, Adam Bennett, The Cross in Kenilworth

Ruotsi: Tommy Myllymäki, Restaurang Sjön

Turkki: Curcan Gulmez, Four Seasons Hotel Sultanahmet Istanbul

Näiden maiden joukkueet eivät vielä ole varmistuneet: Itävalta, Unkari, Saksa, Sveitsi, Luxenburg, Italia sekä Ranska.

 

Lisätietoa

PR Manager, Joonas Halla,  joonas.halla@visitsweden.com,  050-3465256

Projektipäällikkö, Frida Rönnlund,  Svenska Bocuse d’Or Akademien ,  frida.ronnlund@gastronomisverige.se, +46 708–99 96 86.