Lapset ovat tänä kesänä erityisasemassa Flyben lennoilla Visbyhyn.

Suomalaiset lapsiperheet ovat löytäneet Gotlannin lomanviettopaikkana viime vuosina. Eikä ihme, sillä saari on valittu Ruotsin parhaaksi lapsikohteeksi kahtena vuonna. Gotlannin suosio näkyy Flyben mukaan matkustajamäärissä ja matkustuskäyttäytymisessä.

”Gotlannin lennoista huomattava osa on myyty jo ennen kesäsesongin alkua. On ollut myös mukava huomata, kuinka suuri osa matkustajista on lapsiperheitä. Sen lisäksi, että huomioimme heidät jo hinnoissamme, haluamme myös muistaa pieniä ystäviämme ikimuistoisella tavalla”, kertoo Flyben markkinointipäällikkö Tytti Haaga.

Flybe haluaa tuoda lennoilleen ripauksen satumaisuutta. Gotlanti tunnetaan nimenomaan satujen saarena, jossa on kuvattu paljon rakastettuja lastenelokuvia, kuten Peppi Pitkätossu. Lisäksi saarella on erittäin hyvin säilynyt keskiaikainen kaupunki linnoituksineen. Satumaisuutta on lennoilla luvassa lapsille jaettavissa yllätyksissä sekä matkustamohenkilökunnan kuulutuksissa.

”Gotlantia markkinoidaan nyt maailman lapsellisimpana saarena ja sitä se varmasti onkin kaikkine harrastusmahdollisuuksineen. Me haluamme olla maailman lapsellisimman saaren ikioma lentoyhtiö”, summaa Haaga.

Ensimmäinen lento Helsingistä Visbyhyn lennettiin tänään 12.kesäkuuta. Flybe lentää Visbyn ja Helsingin välillä kesälomakaudella 12. kesäkuuta ja 31. elokuuta 2014 välisenä aikana tiistaisin, torstaisin ja sunnuntaisin.

Yhdensuuntaisten lentojen hinnat reilun tunnin lennolle Gotlantiin alkavat 69 eurosta. 2–11-vuotiaat matkustavat 33 prosentin alennuksella aikuisen verottoman lentolipun hinnasta.

Lisätietoja ja haastattelutiedustelut: Flybe Media Desk, 040 450 9490, flybemediadesk@miltton.fi

***

Flybe Finland on vuonna 2011 perustettu suomalainen lentoyhtiö ja Suomen suurin kotimaan lentoliikenteen operoija. Flybe Finlandin osakekannasta 60 prosenttia on brittiläisen Flyben ja 40 prosenttia Finnairin omistuksessa. Yhtiöllä on 10 omaa reittiä Baltiassa ja Pohjoismaissa ja se operoi merkittävää osaa Finnairin Euroopan ja Suomen lennoista. Flybe Finlandin laivastoon kuuluu yhteensä 26 lentokonetta ja lentoyhtiö työllistää noin 700 henkilöä Suomessa. Flybe Group on Euroopan johtava alueellinen lentoyhtiö, joka lentää 16 maassa yhteensä 181 reittiä.

Kesäkausi lähenee ja punaiset laivat täyttyvät pian lapsiperheistä. Kesäsesonki on vilkkainta aikaa juuri lapsiperheiden Tukholman matkailussa. Suomalaiset ajattelevat myös enenemissä määrin Tukholmaa hyvin lapsiystävällisenä kohteena. VisitSwedenin Tukholman brändi-tutkimuksen mukaan fiilikset Tukholmasta juuri lapsiystävällisenä kohteena ovat kasvaneet 76-prosenttiin edellisvuoden 64 prosentista (1*). Suomalaisten yöpymisistä vuonna 2013 Tukholmassa 39 prosenttia tehtiin kesäkuukausien (kesä, heinä ja elokuu) aikana (2*). 

image

”Kesä on ehdottomasti korkeasesonkiamme ja aikaa jolloin lapsiperheet matkustavat eniten, ja siksi silloin on lapsille tarjolla erityisen paljon tekemistä. Kokousosastot muuttuvat juhannuksen tienoilla Ville Viking Muksuloiksi, jolloin lasten leikkitilat moninkertaistuvat.”, kertoo Viking Linen viestintäpäällikkö Christa Grönlund.

Tukholma kiinnostaa monipuolisuudellaan ja kaupungissa vierailee vuosittain noin 1,8 miljoonaa suomalaista joko risteillen tai lentäen – suomalaiset ovat näin ollen kaupungin suurin kävijäryhmä. Suomalaiset myös kuluttavat risteilymatkustajista toisiksi eniten. Tukholman matkan aikana suomalainen risteilymatkustaja kuluttaa keskimäärin 315 euroa, Turusta ja Naantalista tulijat jopa hieman enemmän kuin Helsingistä Tukholmaan matkaavat(*3).

Koska Tukholma on suomalaisille lapsiperheille kiinnostava kohde nimenomaan kesällä, haluamme tuoda perheiden näkökulman lähemmäksi kohteen markkinointia. ”Tukholma on monipuolinen kesäkaupunki veden äärellä. Djurgårdenin saaren monet tunnetut kohteet sekä kuninkaalliset puistoalueet luovat perustan rentouttavalle perhelomalle kesäisessä Tukholmassa.”, sanoo VisitSwedenin projektipäällikkö Thomas Junell.  

Etsimme siis kolmea perhettä, jotka vierailevat eri ikäisten lastensa kanssa Tukholmassa ja kokevat tietenkin suosittuja Junibackenin ja Skansenin seikkailuja, mutta myös rohkaisemme heitä löytämään omanlaisensa Tukholman.

Kilpailussa haetaan kolme lapsiperhettä tehtävään Tukholmassa. Perheiden tehtävänä on dokumentoida matkansa ja elämyksensä Tukholmassa matkavideon muodossa. Tehtävään valittujen perheiden matkavideot julkaistaan netissä Tukholma.fi-YouTube –kanavalla sekä yhteistyökumppaneiden sivuilla. Perheiden hakuaika on 6.5.-22.5.2014. Kolmen finalistiperheen videoista yleisö äänestää oman suosikkivideonsa viikoilla 23-24.

Tehtävään valittujen perheiden matkat sisältävät:

  • Viking Linen laivamatkat Helsinki/Turku – Tukholma m/p sis. hytin neljälle hengelle sekä ruokailut laivalla     
  • Yhden yön hotellimajoitukset Tukholmassa neljälle hengelle (2 x 2-hh / 1 yö) keskustahotellissa
  • Tukholma-kortit (48 h) neljälle hengelle

Kilpailuun pääsee osallistumaan osoitteessa www.tukholma.fi/kilpailu  

(1*) VisitSwedenin bränditutkimus 2014 Viewpoint Finland otos 500 ulkomaanmatkan tehnyttä suomalaista. 

(2*) SCB:n tilastoja vuodelta 2013.

(3*) Hamnundersökning 2013 Stockholmshamnar 

Lisätietoja antavat: 

Joonas Halla, VisitSweden PR Manager, +358 50 346 5256, joonas.halla@visitsweden.com 

Christa Grönlund, Viking Line, viestintäpäällikkö,  + 358 9 123 5242, christa.gronlund@vikingline.com

ABBA The Museumissa on käynyt avajaisvuoden aikana yli 350 000 kävijää. Museo juhlii ennätysmäistä kävijämääräänsä avaamalla uusia näyttelyitä Mamma Mia! -tilassaan 7.5.2014. Avajaispäivänä kaikille ABBAn asuihin pukeutuneille vapaa pääsy. 

ABBA The Museum ja Swedish Music Hall of Fame -musiikkitalo juhlistavat 7.5.2014 ensimmäistä toimintavuottaan.

ABBA-museo valittiin Ruotsissa vuoden 2013 kolmen parhaan matkailukohteen joukkoon, ja sen valtaisa suosio näkyy kävijämäärissä - yli 350 000 kävijää avajaisvuoden aikana.

"Tiesimme, että museosta tulisi mielenkiintoinen kohde Djurgårdenissa, kaikkien muiden ympärillämme olevien mahtavien kohteiden joukossa. Emme kuitenkaan osanneet uneksia, että saavuttaisimme näin suuren kävijämäärän näin lyhyessä ajassa, iloitsee ABBA The Museumin toimitusjohtaja Mattias Hansson.

ABBAn tarinaan liittyy olennaisesti ABBAn perinnön jatkuminen upean “Mamma Mia!” -musikaalin muodossa. Sen kantaesitys oli Lontoossa vuonna 1999, ja tänä vuonna vietetään musikaalin 15-vuotisjuhlaa. Mamma Mia! -musikaalin on nähnyt yli 54 miljoonaa katsojaa yli 400 kaupungissa eri puolilla maailmaa, ja se on 9. pisimpään esitetty musikaali Broadwayn historiassa. Mamma Mia! Samanniminen elokuva, jonka pääosissa ovat Meryl Streep ja Pierce Brosnan, on kaikkien aikojen tuottoisin elokuva.

Kunnianosoituksena musikaalin ja elokuvan uskomattomalle menestykselle ABBA The Museum avaa nyt uudet “Mamma Mia!” -näyttelyt, joissa on esillä kolme elokuvassa käytettyä alkuperäistä “Donna ja Dynamot” -asua. Kävijät voivat katsella myös kohtauksen Does Your Mother Know näyttämöä, joka pohjautuu Tukholman esityksen (2005) alkuperäisiin lavasteisiin. 

"Monet kävijät ovat kasvaneet aikuisiksi ABBAn rinnalla ja myöhemmin kertoneet ABBAsta lapsilleen Mamma Mia!n avulla," kertoo intendentti Ingmarie Halling. "Nyt kun Mamma Mia! -lavastus on paikoillaan, tuntuu että olemme lisänneet paljon pyydetyn puuttuvan osan kävijöidemme nähtäväksi."  

Uusi näyttely avataan 7.5., jolloin juhlitaan museon avajaisten 1-vuotisjuhlaa. Kaikkia kävijöitä kehotetaan pukeutumaan ABBAn asuihin – näin he pääsevät museoon ilmaiseksi! 

Lisätietoja:

ABBA the Museum,  press@abbathemuseum.com , +46 (0) 73 934 35 05

PR Manager, Joonas Halla,  joonas.halla@visitsweden.com  ,  050-3465256

Voivatko erilaisuus ja avoimuus lisätä luovuutta? Tämän selvittämiseksi Ruotsissa otetaan käyttöön Democreativity-sivusto, jonka kautta kaikkia pyydetään tuomaan kortensa kekoon ja esittelemään toistaiseksi vähäistä huomiota saaneita ideoita, joiden avulla yhdessä keksittäisiin kaikkien aikojen erikoisin tietokonepeli.

Democreativity.com on yhteistyön väline, jonka tarkoituksena on tukea erilaisuutta ja luoda uusia ideoita ja samalla rohkaista ihmisiä luovuuden käyttöön kaikkialla maailmassa. Peliharrastajia kehotetaan esittelemään ideoita, joita heidän mielestään käsitellään liian vähän tämänhetkisissä peleissä. Pelaajayhteisöltä saatuja ideoita sekä pelialan asiantuntijoiden osaamista työstetään myöhemmin Skövden yliopiston opiskelijaryhmälle osoitetussa vapaaehtoisprojektissa. Kaikista ideoista kootaan myös democreativity.com-sivustolla julkaistava muistio, joka tulee kaikkien saataville. Ruotsi toivottaa kaikki tervetulleiksi mukaan etsimään uusia muotoja, tarinoita ja sankareita välittämättä bestseller-listoista ja mediaotsikoista.

Globaalissa luovuusindeksissä (Global Creativity Index) Ruotsi nousi suurten lahjakkuuksien, teknologian ja suvaitsevaisuuden ansiosta maailman luovimmaksi maaksi vuonna 2011. Suvaitsevaisuuden myötä Ruotsi erottuu edukseen muiden maiden rinnalla. Ruotsi ottaa avoimesti vastaan uusia ideoita, tukee erilaisuutta, ja vallalla on “näkemyksen vapaus” - nämä ovat osoittautuneet olosuhteiksi, joiden pohjalta voidaan kehittää luovia aloja.

“ Luovuus ei mielestämme niinkään merkitse ideoiden keksimistä, vaan asioiden yhdistämistä. Tätä varten on oltava avoin uusille ideoille, ja siksi vastaanottokyky on olennainen osa kaikkea luovaa työtä. Democreativity on avoin kutsu tutkia luovuuden mahdollisuuksia, ja tavoitteena on korostaa erilaisuutta ja aliedustettuja ideoita ja toivoa, että tämä innostaa luovia henkilöitä osallistumaan prosessiin kaikkialla maailmassa”, kertoo VisitSwedenin markkinointijohtaja Sofia Kinberg.

Ruotsilla on hyvin vankka asema pelialalla, ja Ruotsissa on kehitetty osa maailman suosituimmista peleistä, kuten Minecraft, Candy Crush Saga ja Battlefield. Peliala on myös pitkään ollut avoin ulkoisille näkemyksille; esimerkiksi pelaajat osallistuvat tuotteiden kehittämiseen testaamalla niitä. Tästä syystä peliala soveltuu hyvin tähän aloitteeseen.

Vieraile sivustolla www.democreativity.com 

Katso hanketta koskeva video tästä: https://vimeo.com/88150322

Lisätietoja:

Markkinointijohtaja Sofia Kinberg, VisitSweden.

Puh.: +46 8 789 10 00

Sähköposti: sofia.kinberg@visitsweden.com

Käytännön kysymykset, valokuvat ja muu lehdistömateriaali:

Shirin Hirmand, Prime.

Puh.: +46 8 789 550 668

Sähköposti: shirin.hirmand@primegroup.com

ABBA The Museum juhlistaa Abban Eurovision laulukilpailussa vuonna 1974 saavuttaman kansainvälisen läpimurron 40. vuosipäivää. Museo kutsuu koko perheen osallistumaan uusiin näyttelyihin ja nauttimaan Abba-faneille suunnatusta kunnianosoituksesta, josta vastaa museon oma kuoro: ABBA The Museum/The Choir .

 

Sunnuntaina 6. huhtikuuta eli päivänä, jolloin Abba voitti Euroviisut Brightonissa 40 vuotta sitten, museo tarjoaa erilaisia aktiviteetteja lapsille ja aikuisille sekä erityisesti Abba-faneille. Kävijät voivat tutustua näyttelyyn ja interaktiivisiin rakennelmiin, joissa he voivat nousta lavalle ja laulaa bändin jäsenten kanssa tai kokeilla virtuaalisesti heidän lava-asujaan. Lisäksi museo esittelee myös uusia tapoja juhlistaa Abban voittoa Euroviisuissa kappaleella Waterloo: 

“Voimme paljastaa uusia Waterloota koskevia näyttelyitä, joihin olen henkilökohtaisesti erittäin tyytyväinen”, sanoo museointendentti Ingmarie Halling. “Esimerkiksi Viewmaster-laitteella voi katsella kuvia Brightonista vuodelta 1974. Kuvia selatessa voi kuunnella Benny Anderssonia, joka lukee tuona päivänä Brightonissa kirjoittamiaan päiväkirjamerkintöjä. Meillä on myös ensimmäistä kertaa esillä upouusia esineitä, kuten hopeanmustat lavakengät, joita Benny käytti Abban voittaessa Ruotsin Melodifestivalen-laulukilpailun kappaleella Waterloo.”

Kävijöillä on myös mahdollisuus virkata ammattilaisten avustuksella oma Abba-lakki, jollainen Agnetha Fältskogilla oli päässään tuona voittoisana päivänä Brightonissa vuonna 1974.

Kitaranrakentaja Göran Malmberg rakensi tunnetun tähdenmuotoisen kitaran, jota Björn Ulvaeus käytti esityksen aikana Brightonissa 1974. Museo on kutsunut Göranin lauantaiksi pitämään kitaranrakennuksen mestarikurssin. Museo tarjoaa kiinnostuneille myös mahdollisuuden tilata tarkan kopion Björnin “tähtikitarasta”. Tähtikitaroita on valmistettu rajoitettu määrä Göran Malmbergin valvonnassa. Niissä on sekä hänen että Björn Ulvaeuksen allekirjoitus.

"Björnin tähtikitara on Waterloon tunnusmerkki ja pop-sensaatio Abban tärkeä symboli. Olemme erittäin ylpeitä siitä, että kitaranrakentaja tulee museomme tiloihin. Käytäthän hyväksesi tätä mahdollisuutta lunastaa itsellesi oma numeroitu kopio tähtikitarasta - se tulee olemaan elinikäinen muisto", sanoo Mattias Hansson, ABBA The Museumin toimitusjohtaja. 

Juuri sopivasti vuosipäivää varten Björn Ulvaeus on kirjoittanut pop-saagan: se on tarina neljästä nuoresta artistista, joista tuli kaksi rakastavaista paria, jotka muodostivat pop-yhtyeen nimeltä Abba ja jotka tuottivat koko maailmaa koskettavaa musiikkia. Ola Skogäng havainnollistaa tätä lapsille suunnattua tarinaa, josta myös aikuiset pitävät. Björn itse toimii kertojan roolissa kuvauksissa, joiden ensi-ilta on museossa 6. huhtikuuta. 

Myös museon oman kuoron ensiesitys on 6. huhtikuuta, jolloin laulajat esittävät erityiskonsertin ensimmäistä kertaa. Kuoroa johtaa Karin Bäckström Adolf Fredrikin musiikkikoulusta. Kuoro esittää useita Abban suurimpia hittejä, joihin lukeutuvat Waterloo, Thank You For The Music ja Chiquitita. Kappaleet esitetään Göran Arnbergin uudesti sovittamina kuoroversioina. Göran on työskennellyt monta vuotta Benny Anderssonin nuotinkirjoittajana ja sovittajana ja on Benny Anderssonin orkesterin (BAO) jäsen.

"Koska Abba ei aio yhdistyä uudelleen 40. vuosipäivää varten, Abban kappaleiden laulaminen kuorossa kuulosti kiinnostavalta vaihtoehdolta", sanoo Björn Ulvaeus. "Kun todella hyvä kuoro esittää Bennyn ja minun kirjoittamia lauluja, se on meidän lauluntekijöiden unelma."

Kuorolaulajat niin Ruotsista kuin eri puolilta maailmaa ovat hakeneet haluttuihin kuoronlaulajan paikkoihin. Mielenkiinto on ollut suurta, ja hakemuksia on tullut yli 50 maasta.

Valitsimme hiljattain voittajan maailmanlaajuisessa Puuttuva jäsen -kilpailussa, jossa yksi kansainvälinen kuorolaulaja voitti paikan kuorossa ja sai ilmaisen matkan Tukholmaan. Onnellinen voittaja on Grace McCullum Australiasta. Hän kertoi hakemuksessaan seuraavaa: “Abballa on aina ollut hyvin erityinen paikka australialaisten sydämessä, ja tiedän, että voin tuoda mukanani tämän intohimon aina Australiasta asti ABBA The Museum/The Choir -kuoron esitykseen”. Esitystä varten Grace on lentänyt Ruotsiin Hobartista Australiasta.

Mattias Hansson lisää:

"Abban tarina on koko maailmaa koskettava tarina. Niinpä tuntuu luonnolliselta antaa eri puolilla maailmaa asuville ihmisille mahdollisuus jakaa henkilökohtaisia muistojaan Abbasta ja sen kappaleista. Puuttuva jäsen -kilpailumme avulla keräämme tarinoita sosiaalisen median kautta, ja nämä kiehtovat kertomukset muodostavat puitteet kuoron esitykselle."

Varmistaakseen paikan kuoron esitykseen kävijöitä pyydetään hankkimaan pääsylippu museoon 6. päiväksi huhtikuuta klo 10.00–14.00. Jos kävijällä ei ole lippua kyseiseksi päiväksi, sisäänpääsy riippuu lippujen saatavuudesta. Kuoro esiintyy klo 15.00. Lippuja voi ostaa museosta (Djurgårdsvägen 68), museon verkkosivuilta (www.abbathemuseum.com) ja museon yhteistyökumppanin SJ:n verkkosivuilta (www.sj.se/abbathemuseum).

 

Tietoja ABBA The Museum -museosta

ABBA The Museum avasi ovensa yleisölle 7. toukokuuta 2013. Se sijaitsee Djurgårdenissa Tukholmassa, Liljevalchsgatanin ja Gröna Lundin välisellä alueella. Abba on yksi maailman menestyksekkäimmistä yhtyeistä. Se on myynyt yli 378 miljoonaa levyä maailmanlaajuisesti. ABBA The Museum antaa yleiskuvan yhtyeestä: tarina kertoo Abban perustamisesta 70-luvun alussa, läpimurrosta Waterloo-kappaleella vuonna 1974, suurimmista maailmakiertueista ja päättyy yhtyeen vuonna 1982 tapahtuneeseen hajoamiseen.

Museossa on tähän mennessä vieraillut yli 275 000 kävijää. Kansainväliset matkatoimistot valitsivat museon yhdeksi Ruotsin kolmesta huippukohteesta vuosittaisessa Ruotsin matkailugaalassa vuonna 2013.

 

Lehdistötiedustelut: 

ABBA The Museum: press@abbathemuseum.com, +46 - 73 934 35 05

 

ABBA The Museum

Aukioloajat 

Maanantai-tiistai: klo 10.00–18.00

Keskiviikko-torstai: klo 10.00–20.00 

Perjantai-sunnuntai: klo 10.00–18.00

 

Liput

Aikuiset: 195 SEK

Alle 6-vuotiaat lapset maksutta

Lastenliput 7–15-vuotiaille. Perheitä varten on saatavana perhelippu.

Varaa liput osoitteesta www.abbathemuseum.com

Tuoreimpia uutisia osoitteessa: www.facebook.com/abbathemuseum

 

Osoite: Djurgårdsvägen 68, Djurgården, Tukholma

Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2014 valittu Uumaja sijaitsee Pohjanlahden rannalla, 650 kilometriä Tukholmasta pohjoiseen ja 400 kilometriä pohjoisen napapiirin eteläpuolella.

Uumaja sijaitsee saamelaisalueella. Saamelaiskulttuurin merkitystä halutaan tuoda esille, minkä takia Euroopan kulttuuripääkaupungin vuosiohjelma on päätetty järjestää saamelaisten kalenterin mukaan. Kalenterissa on neljän vuodenajan sijasta kahdeksan vuodenaikaa (alkukevät, kevät, alkukesä, kesä, loppukesä, syksy, loppusyksy ja talvi). Jokaisella vuodenajalla on oma luonteensa ja omat erityispiirteensä, jotka näkyvät Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden aikana järjestettävissä tapahtumissa.

Kauden aikana on tarkoitus järjestää n. 40 festivaalia, 80 tapahtumaa ja 100 projektia sekä avata uusia museoita ja kulttuurin kohtauspaikkoja.

 

Tapahtumat ja nähtävyydet Uumajassa ja sen ympäristössä

Kulttuurivuosi on oikea hetki käydä Uumajassa ja tarttua tilaisuuteen tutustua ympäristön upeisiin maisemiin. Varsinaisten kulttuuritapahtumien lisäksi tarjolla on useita tapahtumia, joihin voi osallistua koko vuoden ajan. Talvella voi lähteä esimerkiksi koiravaljakko- ja moottorikelkkakierroksille, hevosvaelluksille tai hiihtoretkille saamelaisoppaiden kanssa ja pitää taukopaikkana kotaa keskellä metsää. Kesällä puolestaan voi käydä vaikkapa Älgens hus ‑puistossa (Euroopan ensimmäinen hirvipuisto), kokeilla koskenlaskua, hirvi- ja hyljesafaria tai kajakkiretkiä saaristossa Uumajan edustalla. Useita palkintoja saanut Umedalen Sculpture Park ‑patsaspuisto on avoinna ympäri vuoden. Siellä on nelisenkymmentä merkittävien ruotsalaisten ja kansainvälisten taiteilijoiden tekemää teosta. Koko vuoden on auki myös Västerbottens museum ‑museo, jossa on esillä saamelaisten kulttuuriin ja alueen historiaan liittyviä näyttelyitä, sekä museoon kuuluva Gammlia -ulkoilmamuseo, jossa on kyseiseltä alueelta peräisin olevia rakennuksia ja kulttuuritapahtumia kesäkuukausien aikana.  

Helmikuussa avataan  GUITARS – The Museum , joka on yksi maailman hienoimmista yksityisistä vintage-kitaroiden kokoelmista, johon kuuluu yli 500 esinettä kitaroiden ja bassojen maailmasta. Esineet ovat uumajalaisveljesten Samuel ja Michael Åhdenin keräämiä 40 vuoden ajalta. Museossa on live-musiikin esitystila Scharinska, musiikkikauppa, äänitysstudio, valokuvausstudio ja ravintola.  http://www.guitarsthemuseum.com/

Vuoden aikana Uumajanjoen rantaan valmistuu Väven , joka on luova ympäristö ja uusi poikkikulttuurinen keskus, jossa on muun muassa uusi kulttuuritalo ja naisten historian museo. Keskus on profiililtaan innovatiivinen ja lajissaan ainutlaatuinen.

 

Tapahtumapoimintoja kulttuuripääkaupunkivuoden runsaasta kalenterista

Vuodenaikojen konsertit : NorrlandsOperan esittää aina uuden vuodenajan alkaessa konserttiprojektin, joita luonnehtii korkea taiteellinen laatu ja kiinnostava erityisteema:

11., 16., 18., 23.1.:  Beethoven & Beyond , NorrlandsOperanin sinfoniaorkesteri

27.2.  Ljuset och mörkret  – Mirjam Tallyn ”Ljuset och mörkret” ‑oopperan ensiesitys. 

8.–9.5.  The Shape of Punk to Come  – NorrlandsOperanin sinfoniaorkesterin toteuttama orkesteriversio Refused-yhtyeen  The Shape of Punk to Come  ‑albumista uudelleenversioituna (Uumajasta kotoisin oleva hardrock-yhtye Refused oli aktiivinen vuosina 1992–1998 ja teki comebackin maailmanlaajuisella konserttikiertueella vuonna 2012). 

18.–19.6.  Stadionmusik – Stadionmusiikki : David Mossin ideoima musikaalinen urheilutapahtuma, johon osallistuvat sinfoniaorkesteri, monet olympiaurheilijat ja nuoret voimistelijat.

29.8.  Graham Fitkin  yhdessä sinfoniaorkesterin kanssa 

23.10.  Kappale jazzfestivaalille : jazzmuusikon sinfoniaorkesterille kirjoittama kunnianosoitus jazzille

21.–22.11.  Héla Fattoumi ja Eric Lamoureux, innovatiivisen tanssin ja livemusiikin esitys. 

2.2.2014 –18.1.2015  Kahdeksan saamelaistaiteilijaa . Bildmuseet esittelee kahdeksan juuriltaan saamelaista taiteilijaa erilaisissa näyttelyissä, jotka vaihtuvat vuodenajan mukaan. Taiteilijat ovat Ruotsista, Suomesta ja Norjasta ja työskentelevät erilaisin ilmaisumuodoin, muun muassa maalaustaiteen, kuvanveiston, valokuvauksen ja elokuvan keinoin sekä installaatioin ja performanssein. 

1.–2.2.  The Sami Chinese Dance Project .  Kiinalais-saamelainen tanssiryhmä TAO Dance Theater ja NorrlandsOperan ovat luoneet tanssi- ja musiikkiesityksen, jossa nämä kaksi ilmaisumuotoa yhdistyvät toisiinsa mielenkiintoisesti. 

8., 11., 13. ja 18.2.  Jevgeni Onegin . Kansainvälisesti tunnettu baritoni Peter Mattei astuu ylevän Jevgeni Oneginin rooliin Pjotr Iljitš Tšaikovskin klassikossa.

19.–23.2.  Umefolk ja folk- ja maailmanmusiikin gaala .   Tämä folkmusiikkifestivaali on yksi Ruotsin suurimmista ja vanhimmista.

26.2.–12.3.  Saamelaisviikko.  Teemana ovat saamelaiset ennen, nyt ja tulevaisuudessa: keskusteluja, konsertteja, näyttelyitä, elokuvia, teatteri- ja tanssiesityksiä, ruokaa ja paljon muuta.

13.–15.3.  Littfest . Pohjoismaiden pohjoisosan suurin kirjallisuusfestivaali.

24.–29.3.  Umeå Open.  Ruotsin suurin sisätiloissa järjestettävä rockfestivaali: kansainvälisiä yhtyeitä paikallisten taiteilijoiden rinnalla ja oheistapahtumasarja.

24.–27.4.  Spring Forward ‑festivaali.  Vuosittain järjestettävä tanssifestivaali, jossa esiintyy nuoria tanssijoita ja koreografeja. Festivaali on eurooppalaisen Aerowaves-tanssiverkoston aloite.

7.–10.5.  MADEfestivalen . Vuosittain järjestettävä NorrlandsOperanin ja Uumajan kaupungin esittävän taiteen festivaali MADE on musiikkia, taidetta, tanssia ja paljon muuta: se tarjoaa luovan ilmaisun esityslavan, jatkuvasti kehittyvän kohtaamispaikan merkittäville kansainvälisille, kansallisille ja paikallisille taiteilijoille.

2.3.–18.5.  MADE in Sápmi.  Saamelaiskäsitöiden näyttely: taidekäsityötä, muotoilua ja perinnekäsityötä Västerbottens museum‑museossa.

24.5.  Umeå Kulturnatt  -  Uumajan taiteiden yö . Kymmenvuotisjuhla, 150 ilmaistapahtumaa.

17.–21.6.  A Choral Midsummer Light’s Dream . Uumajan kansainvälinen kuorofestivaali. 

19.7.  U x U  Uusi musiikkifestivaali Uumajassa. Joukkorahoituksella toteutettu festivaali: tapahtumaan sijoitettu määrä määrittää festivaalin koon ja keston sekä festivaalilla esiintyvät taiteilijat.

25.–27.7.  Visfestival Holmön.  Yksi Pohjoismaiden monipuolisimmista perinnelaulun festivaaleista, joka järjestetään saarella saaristossa.

1.–2.8.  Umeå Geocaching Culture Event 2014.  GPS-vastaanottimien avulla harrastettavaa aarteenetsintää, jota varten paikkakoordinaatit julkaistaan internetsivustolla (englanniksi). Kätköt valitaan ja sijoitetaan kulttuuripääkaupungin kulttuuriehdotusten perusteella.  

4.–10.8.  Folkmusiikki valtaa kaupungin . Folkmusiikille ja perinnelauluille omistettu viikko, tapahtumia ympäri kaupunkia. 

14.–23.8.  Elektra. K ulttuuripääkaupunkivuoden 2014 suurin produktio! Richard Straussin Elektran upea ulkoilmaesitys, jonka on ohjannut ja tuottanut yksi esitystaiteen koskettavimpia ryhmiä: katalonialainen Fura dels Baus. Elektran tuotanto Uumaja 2014 ‑hankkeen puitteissa on teoksen ensimmäinen täysin ulkona toteutettu esitys. Kyse on ainutlaatuisesta esityksestä mahtavissa puitteissa. 

29.8–7.9.  Uuden sirkuksen festivaali . Kymmenen päivää parhaiden ja uskomattomimpien, eri puolilta maailmaa saapuvien nykysirkus- ja katutaiteilijoiden seurassa.

20.9.–19.10.  Survival Kit.  Taidefestivaali, jossa käsitellään eloonjäämisen kysymystä eri tasoilla sekä globaalisti että paikallisesti. Festivaaliin osallistuu kolmisenkymmentä taiteilijaa Ruotsista ja muista maista. Survival Kit alkoi Riiassa vuonna 2009, ja vuodesta 2012 lähtien se on edistänyt aktiivista kulttuurivaihtoa Riian ja Uumajan taidepiirien välillä.

10.–25.10.  Blanche & Marie . Per Olov Enquistin romaaniin ”Blanche ja Maria” perustuva uusi ooppera, joka keskittyy merkittävien naisten, Nobel-palkitun Marie Curien ja Blanche Wittmanin henkilöhahmoihin.

22.–26.10.  Umeå Jazz Festival . Yksi Pohjoismaiden tärkeimmistä jazzmusiikkifestivaaleista. 

13.–15.11.  Man Must Dance.  Saamelaisten ekstaattinen tanssi kohtaa Pohjois-Amerikan intiaanien tanssin uraauurtavassa teoksessa, jossa Norjasta, Puolasta ja Portugalista kotoisin olevat tanssijat käyttävät hyväkseen uutta teknologiaa ja metodologiaa monimuotoisessa tanssiproduktiossa.

21.–22.11.  Héla Fattoumi ja Eric Lamoureux, innovatiivisen tanssin ja livemusiikin esitys: NorrlandsOperanin tanssiyksikön, NorrlandsOperanin sinfoniaorkesterin, ranskalaisen Centre Chorégraphique de Caen/Basse-Normandie ‑keskuksen ja koreografien ja taiteellisten johtajien Héla Fattoumin ja Eric Lamoureux’n yhteistyön tulos.

Miksi Uumaja on valittu kulttuuripääkaupungiksi?

Uumaja on yksi Ruotsin edistyksellisimmistä ja luovimmista kaupungeista. Se on avoin kaupunki, joka puolustaa monimuotoisuutta ja jossa kulttuuri ja osallistuminen ovat olleet jo kauan kaupungin poliittisen ohjelman keskiössä: kulttuuri nähdään täällä alueellisen kehittymisen johtavana voimana. Uumajan yliopisto perustettiin 1960-luvulla, ja sen myötä asukasluku on noussut 40 000 asukkaasta 118 000 asukkaaseen, joista puolet on alle 35-vuotiaita. Yliopistossa on 36 000 opiskelijaa. Uumaja erottuu tällä hetkellä eurooppalaisten kaupunkien joukosta olemalla yksi nopeimmin kasvavista kaupungeista Euroopassa. Uumajan yliopistoon on perustettu äskettäin taidekampus, joka on lajissaan ainutlaatuinen opetuksen ja taiteen keskittymä: siellä yhdistyvät arkkitehtikorkeakoulu, muotoilukorkeakoulu, taidekorkeakoulu ja HumLab–X (avantgardistinen kohtaamis-, tutkimus- ja kokeilutila, jossa humanismi, tiede, taide ja teknologia tapaavat luovan vapauden ympäristössä). Näissä koulutuslaitoksissa tarjotaan kansainvälisen tason opinto-ohjelmia. Samalla alueella sijaitsee nyt myös upea  Bildmuseet  – Kuvamuseo: seitsemän kerrosta nykytaidetta, valokuvia, arkkitehtuuria ja muotoilua.

Uumaja 2014 hyödyntää ”kulttuurin ohjaaman kasvun” ideaa ja pyrkii korostamaan, että kulttuuri on tärkeä kasvua ja menestystä edistävä voima. Perusperiaatteena on, että mahdollisimman laajasti käsitettynä kulttuuri, joka kattaa kaiken luonnosta parhaaseen kulinarismiin, taiteeseen ja demokratiaan, vaikuttaa osaltaan yrittäjyyteen, työllisyyteen ja kilpailukykyyn.

Uumaja on myös yksi Ruotsin tärkeimmistä musiikkikaupungeista, sen musiikkitoiminta on merkittävää, ja siellä järjestetään erilaisia festivaaleja: ooppera-, hardcore-, pop-, punk-, rock-, blues-, jazz- ja folkmusiikkia. Kaupungista tuli 1990-luvulla eräänlainen maailmanlaajuinen hardcore-tyylin ja Straight Edge ‑liikkeen metropoli.  

Vuonna 2013 Uumaja kutsui koko Euroopan osallistumaan Uumaja 2014 ‑hankkeen suunnitteluun tavalla, jota mikään muu kulttuuripääkaupunki ei ollut käyttänyt aiemmin. Tuolloin järjestettiin kansainvälinen ”Artists Caught by [Umeå]” ‑taidekilpailu, jossa maailman kaikki luovan alan edustajat kutsuttiin tulkitsemaan Uumajan, Pohjois-Ruotsin ja saamelaiskulttuurin kahdeksan vuodenajan kulttuuria valokuvien, videoteosten tai muotoilun avulla. Osallistujia oli 500 ja voittajia  kolme. Voittajat palkitaan avajaisseremoniassa. Viime syksynä järjestettiin Euroopan-kiertue ”Caught by [Umeå]”, jonka tarkoituksena oli herättää uteliaisuutta ja kiinnostusta kaupunkia ja koko Pohjois-Ruotsia kohtaan. Tämän tapahtuman pääosassa olivat pohjoisen luova gastronomia, revontulet, jää, teollisen muotoilun opiskelijoiden keksinnöt, alue, saamelaiset ja heidän tarinansa sekä edellä mainitun taidekilpailun teosten esittely ja palkitseminen.

 

Uumaja 2014 ‑valokuvia, videoita & puheita avajaisseremoniasta:

http://umea2014.se/en/about-umea2014/press/

Ääniklipit:  http://umea2014.se/sv/om-umea2014/press/ljudmaterial-for-nyhetsmedia 

Videot:  http://umea2014.se/sv/om-umea2014/press/filmmaterial-for-nyhetsmedia

Lehdistötiedotteet ruotsiksi löytyvät Umeå 2014:sta pressihuoneesta: http://www.mynewsdesk.com/se/umea2014/pressreleases 

 

Tietoja kulttuurivuodesta :  www.umea2014.se/en/

Tietoja Uumajasta :  www.visitumea.en

 

Lisätietoja:

PR Manager, Joonas Halla,  joonas.halla@visitsweden.com,  050-3465256

Fredrik Lindegren, taiteellinen johtaja Uumaja 2014 
fredrik.lindegren@umea2014.se

image

Euroopan parhaat kokit saapuvat Tukholmaan edustamaan maataan kokkien EM-kilpailussa eli Bocuse d’Or Euroopan osakilpailussa. Kilpailu järjestetään 7.-8.5. Tukholman messukeskuksessa GastroNord- ja Vinnordic-ruoka- ja juomamessujen yhteydessä. 

 Bocuse d’Or Euroopan osakilpailu järjestetään ensimmäistä kertaa Ruotsissa. Tukholmalle ominaiset piirteet luovana gastronomiakaupunkina ovat valinnan takana.Tukholmaan kokoontuu eri puolilta maailmaa monia lahjakkuuksia, jotka yhdistävät gastronomiaa muihin luoviin taidemuotoihin kuten muotiin, musiikkiin ja muotoiluun.

  Tukholman valitseminen maailman arvostetuimman ruoanvalmistuskilpailun pitopaikaksi on osoitus siitä, että Tukholmasta on tullut merkittävä ruokakaupunki. Bocuse d’Or houkuttelee paikalle matkailijoita ja tulevia sijoittajia sekä vahvistaa kuvaa Tukholmasta luovana gastronomisena kohteena, toteaa Tukholman pormestari Sten Nordin.

Kisa mitalisijoista on kovempaa kuin koskaan aikaisemmin, sillä Bocouse d´Or kilpailuun osallistuu ennätysmäärä jo toista kertaa mukana olevia kokkeja. Suomen, Norjan, Ruotsin sekä Englannin kokit ovat aikaisemmin sijoittuneet kärjen tuntumaan kilpailussa. 20 maata kisaavat Tukholman osakilpailussa ja näistä 12 parasta joukkuetta jatkaa Bocouse d´Or finaaliin Lyoniin. 

Ruotsalaisia pääraaka-aineita

Kilpailijoiden on valmistettava 5 tunnin ja 35 minuutin kuluessa kalaruokalaji ja liharuokalaji 12 hengelle. Bocuse d’Or määrää liha- ja kalaruoan pääraaka-aineet, ja ne hankitaan suoraan ruotsalaisilta tuottajilta. Ensimmäistä kertaa kilpailun historiassa kaikki pääraaka-aineet hankitaan siitä maasta, jossa karsintakilpailu järjestetään. Kalaraaka-aineina on seitiä, ostereita Grebbestadista ja sinisimpukoita Mollösundista. Nordsjöfisk AB toimittaa nämä kaikki Ruotsin länsirannikolta. Liha on Gotlannista peräisin olevaa ruotsalaista porsasta, ja sen toimittaa Svenskt Kött. Kymmenen maan kilpailijat mittelevät ensimmäisen päivän ja jatkavat kisaa seuraavana päivänä.

Kuhunkin joukkueeseen kuuluu kokki, assistentti, valmentaja, puheenjohtaja ja manageri. Ruotsia edustaa Tommy Myllymäki ja Suomea Matti Jämsén.

 Toivotamme kaikki kilpailijat, heidän joukkueensa ja tukijansa tervetulleiksi Tukholman Bocuse d’Or -kilpailuun. Tavoitteenamme on järjestää gastronominen juhla, jonka keskipisteenä on kokki. Tämä on upea tilaisuus esitellä ainutlaatuisia ruotsalaisia raaka-aineita, iloitsee Bocuse d´Or Euroopan kunniapuheenjohtaja Mathias Dahlgren.

Kilpailevat maat sekä kandidaatit ovat :

Belgia: Peter Aesaert, Warande Bxl

Bulgaria: Peter Petrov Plamenov, CultGourmet

Tanska: Kenneth hansen, Svinklöv Badehotel

Viro: Dimitri Haljuko, Restaurant Cru OY

Suomi: Matti Jämsen, G.W. Sundmans

Islanti: Sigurdur Helgason, Restaurant Grillid Radissonblu Hotel

Alankomaat: Jan Smink, Kwartier Noord

Norja: Örjan Johannessen, Bekkjarvik Gjestgiveri

Venäjä: Igor Sus, Restaurant Rafinad

Espanja: Alberto Moreno, Gruo D.H Gastro

Iso-Britannia, Adam Bennett, The Cross in Kenilworth

Ruotsi: Tommy Myllymäki, Restaurang Sjön

Turkki: Curcan Gulmez, Four Seasons Hotel Sultanahmet Istanbul

Näiden maiden joukkueet eivät vielä ole varmistuneet: Itävalta, Unkari, Saksa, Sveitsi, Luxenburg, Italia sekä Ranska.

 

Lisätietoa

PR Manager, Joonas Halla,  joonas.halla@visitsweden.com,  050-3465256

Projektipäällikkö, Frida Rönnlund,  Svenska Bocuse d’Or Akademien ,  frida.ronnlund@gastronomisverige.se, +46 708–99 96 86. 

 

Tukholma on jo vuosia ollut suomalaisten suosikkimatkakohde. Juuri valmistuneen tutkimuksen* mukaan suomalaiset näkevät Tukholman kiinnostavana (81%) ja monipuolisena (78%) kaupunkilomakohteena. Myös mahdollisuus löytää jotain uutta Tukholmassa houkuttelee 40% vastaajista. 

”Koska suurin osa kuluttajista käyttää verkkoa tiedonhakuun matkoja suunnitellessaan halusimme tuottaa Tukholma.fi –portaalin, josta löytyy kaikki ajankohtainen tieto Tukholmasta, suomeksi ja suomalaisin silmin. Pyrimme uudessa portaalissa jatkuvasti tuomaan esille kaikkea sitä uutta, mitä Tukholma voi tarjota matkailijoille”, kertoo Visit Swedenin projektipäällikkö Thomas Junell.

Tukholma kiinnostaa monipuolisuudellaan ja kaupungissa vierailee vuosittain noin 1,8 miljoonaa suomalaista joko risteillen tai lentäen – suomalaiset ovat näin ollen kaupungin suurin kävijäryhmä. Vaikka suuri osa suomalaisista viettää Tukholmassa vain päivän, yli 80 % vastanneista harkitsevat kuitenkin lähtevänsä Tukholmaan hotelliyöpymisen sisältävälle matkalle. 
”Yöpymällä Tukholmassa kaupunki avautuu aivan uudella tavalla”, jatkaa Junell.

Tukholma on ravintola- ja ruokamaailman edelläkävijä uusine trendikkäine ravintoloineen ja upeine makuelämyksineen. Shoppailumahdollisuudet tarjoavat jokaiselle jotakin – suuret muoti- ja vaateketjuliikkeet sekä kuumimmat suunnittelijanimet ja vintageliikkeet ovat osa muodin  ja designin ainutlaatuista yhdistelmää.

Tukholman kehittyvää ruokakulttuuria ilmentää myös se, että matkalehti Mondo valitsi juuri uusimmassa numerossaan Tukholman vuoden 2014 ruokakohteeksi.

Uusi, jatkuvasti uudistuva ja ajankohtainen Tukholma.fi -portaali esittelee Ruotsin pääkaupungin parhaimmat puolet monipuolisen toimituksellisen sisällön kautta. Matkailija pääsee portaalin kautta jakamaan omia Tukholma-kokemuksia ja twiittaamaan vinkkejä. 

”Puemme Visit Swedenin kanssa runsaan Tukholma-tiedon kiinnostavaksi ja ajankohtaiseksi sisällöksi. Sen avulla tuotetaan lisäarvoa eri matkustajakohderyhmille: ennen ja jälkeen matkan, sekä matkan aikana ”, toteaa Sanoma yritysjulkaisujen Head of Custom Publishing Tanja Piipponen.

Teemoissa tulevat esille niin muoti kuin elämyksetkin, mutta myös paikallisten tukholmalaisten ääni halutaan kuuluville. Tukholmassa pitkään asuneen Veera Falkin blogi Stockholm by me tuo ainutlaatuisen näkökulman elämästä Tukholmassa. Stockholm by me –blogi siirtyy Tukholma.fi –portaalin alle 16.1.2014.

Lisätietoa:

Senior project Manager, Thomas Junell, thomas.junell@visitsweden.com ,   050-3388524

PR Manager, Joonas Halla, joonas.halla@visitsweden.com , 050-3465256

VisitSweden on viestintäyhtiö jonka tehtävänä on markkinoida Ruotsia niin maana kuin matkakohteena. VisitSwedenin omistajat ovat tasaosuuksin Ruotsin valtio ja matkailuelinkeino. Ruotsissa matkailuelinkeinon työllisyysvaikutus on 168 000 henkilötyövuotta ja liikevaihto 275,5 miljardia kruunua. Matkailuelinkeinon osuus maan bruttokansantuotteesta on 2,9 prosenttia ja matkailun vientiarvo on 106,5 miljardia kruunua. (Tillväxtverket, 2012) Suosituimpia kohteita ovat Lisebergin huvipuisto Göteborgissa, Kulturhuset Tukholmassa ja Sälenin hiihtokeskus.

Lähde: Viewpointin toteuttama VisitSwedenin matkailututkimus 01/2014. Tutkimukseen vastasi 500 ulkomaille matkustavaa suomalaista.

Tänään, 5. joulukuuta, Spotify julkaisi yhteistyösopimuksen Djurgårdenille avattavan ABBA The Museumin kanssa. Yhteistyön tarkoituksena on integroida ja pidentää museoon kaavailtavaa musiikkikokemusta. Spotifyn ja ABBA museon aktiviteettejä tullaan näkemään sekä itse museossa että Spotifyn omilla kanavilla.

ABBA The Museum tullaan avaamaan yleisölle keväällä 2013. Museo rakennetaan ensi vuoden alussa Gröna Lundin -huvipuiston kupeeseen avattavan Swedish Music Hall of Famen yhteyteen.

"ABBA on ikoninen bändi pop-musiikin historiassa, jonka tahdissa olen ilokseni saanut varttua. Tuntuu erittäin hauskalta sekä kunniakaalta tehtävältä päästä luomaan yhteistyössä ABBA-museon kanssa interaktiivista musiikkimiljöötä nuoruuteni yhtyeen ympärille.", sanoo Spotifyn perustaja ja toimitusjohtaja Daniel Ek.

"Musiikin striimaus internetissä on yksi syy sille, että  ABBA on saanut täysin uuden kuuntelijasukupolven. Monet jotka eivät olleet edes syntyneet meidän aktiivisimmalla kaudella ovat lyötäneet musiikkimme internetin kautta. ABBA The Museumista tulee toivottavasti viihdyttävä ja mielenkiintoinen musikaalinen kokemus, joka pohjautuu pitkälti interaktiivisuudelle. En rehellisesti sanottuna osaa sanoa parempaa partneria interaktiiviselle musiikkikokemukselle kuin Spotify.", kertoo Björn Ulvaeus.  

VisitSweden ja Ruotsin saamelaisjärjestön VisitSápmi-matkailujärjestö ovat solmineet sopimuksen saamelaiselämysten kansainvälisestä markkinoinnista. Alkuperäiskansa tekee ensimmäistä kertaa maailmassa yhteistyötä kansallisen matkailujärjestön kanssa. Yhteistyön tavoitteena on edistää aitojen saamelaiselämysten markkinointia ja muodostaa Ruotsille vahva brändi.

Kalastus puhtailla tunturijärvillä, kuivattua poronlihaa nokipannukahvin kera ja patikointi talvimaisemissa yhdessä saamelaisten isäntien kanssa ovat kaikki ainutlaatuisia elämyksiä, jotka vetoavat kehittäviä ja eksoottisia kokemuksia etsiviin ulkomaalaisiin matkailijoihin. Vastuullinen ja kestävä saamelaismatkailu auttaa turvaamaan saamelaisten perinteitä, kulttuuria ja elämäntapaa.

VisitSweden ja VisitSápmi ovat sopineet etiikkaa, kestävää kehitystä ja laatua koskevista suuntaviivoista saamelaiselämysten markkinoinnissa. Yhteistyö tarkoittaa käytännössä sitä, että VisitSweden välittää tietoa saamelaisista ja markkinoi saamelaistuotteita ja -elämyksiä asiallisella ja uskottavalla tavalla. VisitSápmi edustaa saamelaisia ja osallistuu VisitSwedenin markkinointitoimiin 12 ensisijaisella ulkomaan markkina-alueella.

- Saamelaiset ovat yksi maailman harvoista alkuperäiskansoista. Kun aito kulttuuri säilytetään ja samanaikaisesti siihen tutustuminen tehdään mahdolliseksi ulkomaisille matkailijoille, voimme kehittää saamelaisuuden vetovoimaisuutta myös tulevaisuudessa, toteaa VisitSwedenin toimitusjohtaja Thomas Brühl.

Mahdollisuus markkinoida näitä ainutlaatuisia ja todetusti laadukkaita elämyksiä yhteistyössä VisitSápmin kanssa vahvistaa myös Ruotsin brändiä huomattavasti. VisitSápmi antaa VisitSwedenin käyttöön omat verkostonsa ja tietotaitonsa saamelaismatkailusta. VisitSápmi haluaa tarjota entistä enemmän kestäviä ja aitoja saamelaiselämyksiä, jotka mahdollistavat vastuullisen matkailun. Siksi se on alkanut myöntää laatumerkkejä yrityksille, joilla on kokonaisnäkemys saamelaisesta elinympäristöstä ja jotka voivat osaltaan jakaa sitä. www.visitsapmi.com/sv/Sapmi-Experience

- Uskottavan saamelaismatkailun tulee olla saamelaisten johtamaa ja saamelaisyritysten harjoittamaa. VisitSápmin panostuksen ansiosta meillä on entistä paremmat mahdollisuudet kehittää saamelaismatkailua kestävällä ja vastuullisella tavalla, mikä puolestaan lisää tietoa saamelaisten elämäntavasta. VisitSwedenin kanssa tehty sopimus ja heidän alkuperäiskansoja arvostava markkinointiotteensa ovat koko maailman mittapuulla ainutlaatuisia, ja ne edistävät toimintaamme merkittävästi, kertoo Ruotsin saamelaisjärjestön puheenjohtaja Jörgen Jonsson.

Ruotsin saamelaisia edustava VisitSápmi on ainoa järjestö, jolla on oman maansa kansallisen matkailujärjestön virallinen tuki alkuperäiskansamatkailulle kansan omilla ehdoilla. 


Lisätietoja | yhteystiedot 
Thomas Brühl, VisitSwedenin toimitusjohtaja, puh. +46 8 789 1000
Dan Jonasson, projektijohtaja, VisitSápmi, puh. +46 70 346 5606, dan.j@sapmi.se
Lennart Pittja, projektijohtaja, VisitSápmi, puh. +46 70 688 1577, lennart@sapmi.se 
Ulrika Hallesius, Director Corporate Public Affairs, VisitSweden, puh. +46 704 200 900, ulrika.hallesius@visitsweden.com 
Bitte Olsson, Corporate Corporate Manager, VisitSweden, puh. +46 705 250 456,bitte.olsson@visitsweden.com