Huomenna lauantaina Rock vs. Balladi. Legendaarinen Suomi-Ruotsi maaottelu on siirtynyt jääkentiltä Kööpenhaminan viisulavalle. Launtaina 10.5. kello 22 pääsemme näkemään kumpi rokkaa tykimmin Euroviisu-lavalla? Kumpi viekään voiton Ruotsin Sanna Nielsenin Undo-kappale vai Suomen Softenginen Something Better

Jos et vielä ole kuullut kumpaakaan kappaletta, nyt on oikea aika valita suosikkinsa!

Softengine: Something Better https://www.youtube.com/watch?v=CZiLWCNakPc

image

Gotlanti rantautuu Kauppakeskus Kamppiin 14. toukokuuta! Tule moikkaamaan ja nappaa mukaan ideoita kesälomallesi.  Paikan päällä pääset ottamaan lapsesi kanssa kuvan maailman vahvimman tytön hevosen kanssa ja osallistumaan kilpailuun, jossa voit voittaa ”Maailman lapsellisimman loman”. Voit myös otattaa itsellesi tai lapsellesi hienon kasvomaalauksen. Maailman lapsellisin saari Gotlanti sekä VisitSweden Kampin keskusaukiolla keskiviikkona 14.5. klo 9– 18. Lue lisää Gotlannista osoitteesta: http://www.gotlanti.fi/

ABBA The Museum juhlistaa Abban Eurovision laulukilpailussa vuonna 1974 saavuttaman kansainvälisen läpimurron 40. vuosipäivää. Museo kutsuu koko perheen osallistumaan uusiin näyttelyihin ja nauttimaan Abba-faneille suunnatusta kunnianosoituksesta, josta vastaa museon oma kuoro: ABBA The Museum/The Choir .

 

Sunnuntaina 6. huhtikuuta eli päivänä, jolloin Abba voitti Euroviisut Brightonissa 40 vuotta sitten, museo tarjoaa erilaisia aktiviteetteja lapsille ja aikuisille sekä erityisesti Abba-faneille. Kävijät voivat tutustua näyttelyyn ja interaktiivisiin rakennelmiin, joissa he voivat nousta lavalle ja laulaa bändin jäsenten kanssa tai kokeilla virtuaalisesti heidän lava-asujaan. Lisäksi museo esittelee myös uusia tapoja juhlistaa Abban voittoa Euroviisuissa kappaleella Waterloo: 

“Voimme paljastaa uusia Waterloota koskevia näyttelyitä, joihin olen henkilökohtaisesti erittäin tyytyväinen”, sanoo museointendentti Ingmarie Halling. “Esimerkiksi Viewmaster-laitteella voi katsella kuvia Brightonista vuodelta 1974. Kuvia selatessa voi kuunnella Benny Anderssonia, joka lukee tuona päivänä Brightonissa kirjoittamiaan päiväkirjamerkintöjä. Meillä on myös ensimmäistä kertaa esillä upouusia esineitä, kuten hopeanmustat lavakengät, joita Benny käytti Abban voittaessa Ruotsin Melodifestivalen-laulukilpailun kappaleella Waterloo.”

Kävijöillä on myös mahdollisuus virkata ammattilaisten avustuksella oma Abba-lakki, jollainen Agnetha Fältskogilla oli päässään tuona voittoisana päivänä Brightonissa vuonna 1974.

Kitaranrakentaja Göran Malmberg rakensi tunnetun tähdenmuotoisen kitaran, jota Björn Ulvaeus käytti esityksen aikana Brightonissa 1974. Museo on kutsunut Göranin lauantaiksi pitämään kitaranrakennuksen mestarikurssin. Museo tarjoaa kiinnostuneille myös mahdollisuuden tilata tarkan kopion Björnin “tähtikitarasta”. Tähtikitaroita on valmistettu rajoitettu määrä Göran Malmbergin valvonnassa. Niissä on sekä hänen että Björn Ulvaeuksen allekirjoitus.

"Björnin tähtikitara on Waterloon tunnusmerkki ja pop-sensaatio Abban tärkeä symboli. Olemme erittäin ylpeitä siitä, että kitaranrakentaja tulee museomme tiloihin. Käytäthän hyväksesi tätä mahdollisuutta lunastaa itsellesi oma numeroitu kopio tähtikitarasta - se tulee olemaan elinikäinen muisto", sanoo Mattias Hansson, ABBA The Museumin toimitusjohtaja. 

Juuri sopivasti vuosipäivää varten Björn Ulvaeus on kirjoittanut pop-saagan: se on tarina neljästä nuoresta artistista, joista tuli kaksi rakastavaista paria, jotka muodostivat pop-yhtyeen nimeltä Abba ja jotka tuottivat koko maailmaa koskettavaa musiikkia. Ola Skogäng havainnollistaa tätä lapsille suunnattua tarinaa, josta myös aikuiset pitävät. Björn itse toimii kertojan roolissa kuvauksissa, joiden ensi-ilta on museossa 6. huhtikuuta. 

Myös museon oman kuoron ensiesitys on 6. huhtikuuta, jolloin laulajat esittävät erityiskonsertin ensimmäistä kertaa. Kuoroa johtaa Karin Bäckström Adolf Fredrikin musiikkikoulusta. Kuoro esittää useita Abban suurimpia hittejä, joihin lukeutuvat Waterloo, Thank You For The Music ja Chiquitita. Kappaleet esitetään Göran Arnbergin uudesti sovittamina kuoroversioina. Göran on työskennellyt monta vuotta Benny Anderssonin nuotinkirjoittajana ja sovittajana ja on Benny Anderssonin orkesterin (BAO) jäsen.

"Koska Abba ei aio yhdistyä uudelleen 40. vuosipäivää varten, Abban kappaleiden laulaminen kuorossa kuulosti kiinnostavalta vaihtoehdolta", sanoo Björn Ulvaeus. "Kun todella hyvä kuoro esittää Bennyn ja minun kirjoittamia lauluja, se on meidän lauluntekijöiden unelma."

Kuorolaulajat niin Ruotsista kuin eri puolilta maailmaa ovat hakeneet haluttuihin kuoronlaulajan paikkoihin. Mielenkiinto on ollut suurta, ja hakemuksia on tullut yli 50 maasta.

Valitsimme hiljattain voittajan maailmanlaajuisessa Puuttuva jäsen -kilpailussa, jossa yksi kansainvälinen kuorolaulaja voitti paikan kuorossa ja sai ilmaisen matkan Tukholmaan. Onnellinen voittaja on Grace McCullum Australiasta. Hän kertoi hakemuksessaan seuraavaa: “Abballa on aina ollut hyvin erityinen paikka australialaisten sydämessä, ja tiedän, että voin tuoda mukanani tämän intohimon aina Australiasta asti ABBA The Museum/The Choir -kuoron esitykseen”. Esitystä varten Grace on lentänyt Ruotsiin Hobartista Australiasta.

Mattias Hansson lisää:

"Abban tarina on koko maailmaa koskettava tarina. Niinpä tuntuu luonnolliselta antaa eri puolilla maailmaa asuville ihmisille mahdollisuus jakaa henkilökohtaisia muistojaan Abbasta ja sen kappaleista. Puuttuva jäsen -kilpailumme avulla keräämme tarinoita sosiaalisen median kautta, ja nämä kiehtovat kertomukset muodostavat puitteet kuoron esitykselle."

Varmistaakseen paikan kuoron esitykseen kävijöitä pyydetään hankkimaan pääsylippu museoon 6. päiväksi huhtikuuta klo 10.00–14.00. Jos kävijällä ei ole lippua kyseiseksi päiväksi, sisäänpääsy riippuu lippujen saatavuudesta. Kuoro esiintyy klo 15.00. Lippuja voi ostaa museosta (Djurgårdsvägen 68), museon verkkosivuilta (www.abbathemuseum.com) ja museon yhteistyökumppanin SJ:n verkkosivuilta (www.sj.se/abbathemuseum).

 

Tietoja ABBA The Museum -museosta

ABBA The Museum avasi ovensa yleisölle 7. toukokuuta 2013. Se sijaitsee Djurgårdenissa Tukholmassa, Liljevalchsgatanin ja Gröna Lundin välisellä alueella. Abba on yksi maailman menestyksekkäimmistä yhtyeistä. Se on myynyt yli 378 miljoonaa levyä maailmanlaajuisesti. ABBA The Museum antaa yleiskuvan yhtyeestä: tarina kertoo Abban perustamisesta 70-luvun alussa, läpimurrosta Waterloo-kappaleella vuonna 1974, suurimmista maailmakiertueista ja päättyy yhtyeen vuonna 1982 tapahtuneeseen hajoamiseen.

Museossa on tähän mennessä vieraillut yli 275 000 kävijää. Kansainväliset matkatoimistot valitsivat museon yhdeksi Ruotsin kolmesta huippukohteesta vuosittaisessa Ruotsin matkailugaalassa vuonna 2013.

 

Lehdistötiedustelut: 

ABBA The Museum: press@abbathemuseum.com, +46 - 73 934 35 05

 

ABBA The Museum

Aukioloajat 

Maanantai-tiistai: klo 10.00–18.00

Keskiviikko-torstai: klo 10.00–20.00 

Perjantai-sunnuntai: klo 10.00–18.00

 

Liput

Aikuiset: 195 SEK

Alle 6-vuotiaat lapset maksutta

Lastenliput 7–15-vuotiaille. Perheitä varten on saatavana perhelippu.

Varaa liput osoitteesta www.abbathemuseum.com

Tuoreimpia uutisia osoitteessa: www.facebook.com/abbathemuseum

 

Osoite: Djurgårdsvägen 68, Djurgården, Tukholma

Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2014 valittu Uumaja sijaitsee Pohjanlahden rannalla, 650 kilometriä Tukholmasta pohjoiseen ja 400 kilometriä pohjoisen napapiirin eteläpuolella.

Uumaja sijaitsee saamelaisalueella. Saamelaiskulttuurin merkitystä halutaan tuoda esille, minkä takia Euroopan kulttuuripääkaupungin vuosiohjelma on päätetty järjestää saamelaisten kalenterin mukaan. Kalenterissa on neljän vuodenajan sijasta kahdeksan vuodenaikaa (alkukevät, kevät, alkukesä, kesä, loppukesä, syksy, loppusyksy ja talvi). Jokaisella vuodenajalla on oma luonteensa ja omat erityispiirteensä, jotka näkyvät Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden aikana järjestettävissä tapahtumissa.

Kauden aikana on tarkoitus järjestää n. 40 festivaalia, 80 tapahtumaa ja 100 projektia sekä avata uusia museoita ja kulttuurin kohtauspaikkoja.

 

Tapahtumat ja nähtävyydet Uumajassa ja sen ympäristössä

Kulttuurivuosi on oikea hetki käydä Uumajassa ja tarttua tilaisuuteen tutustua ympäristön upeisiin maisemiin. Varsinaisten kulttuuritapahtumien lisäksi tarjolla on useita tapahtumia, joihin voi osallistua koko vuoden ajan. Talvella voi lähteä esimerkiksi koiravaljakko- ja moottorikelkkakierroksille, hevosvaelluksille tai hiihtoretkille saamelaisoppaiden kanssa ja pitää taukopaikkana kotaa keskellä metsää. Kesällä puolestaan voi käydä vaikkapa Älgens hus ‑puistossa (Euroopan ensimmäinen hirvipuisto), kokeilla koskenlaskua, hirvi- ja hyljesafaria tai kajakkiretkiä saaristossa Uumajan edustalla. Useita palkintoja saanut Umedalen Sculpture Park ‑patsaspuisto on avoinna ympäri vuoden. Siellä on nelisenkymmentä merkittävien ruotsalaisten ja kansainvälisten taiteilijoiden tekemää teosta. Koko vuoden on auki myös Västerbottens museum ‑museo, jossa on esillä saamelaisten kulttuuriin ja alueen historiaan liittyviä näyttelyitä, sekä museoon kuuluva Gammlia -ulkoilmamuseo, jossa on kyseiseltä alueelta peräisin olevia rakennuksia ja kulttuuritapahtumia kesäkuukausien aikana.  

Helmikuussa avataan  GUITARS – The Museum , joka on yksi maailman hienoimmista yksityisistä vintage-kitaroiden kokoelmista, johon kuuluu yli 500 esinettä kitaroiden ja bassojen maailmasta. Esineet ovat uumajalaisveljesten Samuel ja Michael Åhdenin keräämiä 40 vuoden ajalta. Museossa on live-musiikin esitystila Scharinska, musiikkikauppa, äänitysstudio, valokuvausstudio ja ravintola.  http://www.guitarsthemuseum.com/

Vuoden aikana Uumajanjoen rantaan valmistuu Väven , joka on luova ympäristö ja uusi poikkikulttuurinen keskus, jossa on muun muassa uusi kulttuuritalo ja naisten historian museo. Keskus on profiililtaan innovatiivinen ja lajissaan ainutlaatuinen.

 

Tapahtumapoimintoja kulttuuripääkaupunkivuoden runsaasta kalenterista

Vuodenaikojen konsertit : NorrlandsOperan esittää aina uuden vuodenajan alkaessa konserttiprojektin, joita luonnehtii korkea taiteellinen laatu ja kiinnostava erityisteema:

11., 16., 18., 23.1.:  Beethoven & Beyond , NorrlandsOperanin sinfoniaorkesteri

27.2.  Ljuset och mörkret  – Mirjam Tallyn ”Ljuset och mörkret” ‑oopperan ensiesitys. 

8.–9.5.  The Shape of Punk to Come  – NorrlandsOperanin sinfoniaorkesterin toteuttama orkesteriversio Refused-yhtyeen  The Shape of Punk to Come  ‑albumista uudelleenversioituna (Uumajasta kotoisin oleva hardrock-yhtye Refused oli aktiivinen vuosina 1992–1998 ja teki comebackin maailmanlaajuisella konserttikiertueella vuonna 2012). 

18.–19.6.  Stadionmusik – Stadionmusiikki : David Mossin ideoima musikaalinen urheilutapahtuma, johon osallistuvat sinfoniaorkesteri, monet olympiaurheilijat ja nuoret voimistelijat.

29.8.  Graham Fitkin  yhdessä sinfoniaorkesterin kanssa 

23.10.  Kappale jazzfestivaalille : jazzmuusikon sinfoniaorkesterille kirjoittama kunnianosoitus jazzille

21.–22.11.  Héla Fattoumi ja Eric Lamoureux, innovatiivisen tanssin ja livemusiikin esitys. 

2.2.2014 –18.1.2015  Kahdeksan saamelaistaiteilijaa . Bildmuseet esittelee kahdeksan juuriltaan saamelaista taiteilijaa erilaisissa näyttelyissä, jotka vaihtuvat vuodenajan mukaan. Taiteilijat ovat Ruotsista, Suomesta ja Norjasta ja työskentelevät erilaisin ilmaisumuodoin, muun muassa maalaustaiteen, kuvanveiston, valokuvauksen ja elokuvan keinoin sekä installaatioin ja performanssein. 

1.–2.2.  The Sami Chinese Dance Project .  Kiinalais-saamelainen tanssiryhmä TAO Dance Theater ja NorrlandsOperan ovat luoneet tanssi- ja musiikkiesityksen, jossa nämä kaksi ilmaisumuotoa yhdistyvät toisiinsa mielenkiintoisesti. 

8., 11., 13. ja 18.2.  Jevgeni Onegin . Kansainvälisesti tunnettu baritoni Peter Mattei astuu ylevän Jevgeni Oneginin rooliin Pjotr Iljitš Tšaikovskin klassikossa.

19.–23.2.  Umefolk ja folk- ja maailmanmusiikin gaala .   Tämä folkmusiikkifestivaali on yksi Ruotsin suurimmista ja vanhimmista.

26.2.–12.3.  Saamelaisviikko.  Teemana ovat saamelaiset ennen, nyt ja tulevaisuudessa: keskusteluja, konsertteja, näyttelyitä, elokuvia, teatteri- ja tanssiesityksiä, ruokaa ja paljon muuta.

13.–15.3.  Littfest . Pohjoismaiden pohjoisosan suurin kirjallisuusfestivaali.

24.–29.3.  Umeå Open.  Ruotsin suurin sisätiloissa järjestettävä rockfestivaali: kansainvälisiä yhtyeitä paikallisten taiteilijoiden rinnalla ja oheistapahtumasarja.

24.–27.4.  Spring Forward ‑festivaali.  Vuosittain järjestettävä tanssifestivaali, jossa esiintyy nuoria tanssijoita ja koreografeja. Festivaali on eurooppalaisen Aerowaves-tanssiverkoston aloite.

7.–10.5.  MADEfestivalen . Vuosittain järjestettävä NorrlandsOperanin ja Uumajan kaupungin esittävän taiteen festivaali MADE on musiikkia, taidetta, tanssia ja paljon muuta: se tarjoaa luovan ilmaisun esityslavan, jatkuvasti kehittyvän kohtaamispaikan merkittäville kansainvälisille, kansallisille ja paikallisille taiteilijoille.

2.3.–18.5.  MADE in Sápmi.  Saamelaiskäsitöiden näyttely: taidekäsityötä, muotoilua ja perinnekäsityötä Västerbottens museum‑museossa.

24.5.  Umeå Kulturnatt  -  Uumajan taiteiden yö . Kymmenvuotisjuhla, 150 ilmaistapahtumaa.

17.–21.6.  A Choral Midsummer Light’s Dream . Uumajan kansainvälinen kuorofestivaali. 

19.7.  U x U  Uusi musiikkifestivaali Uumajassa. Joukkorahoituksella toteutettu festivaali: tapahtumaan sijoitettu määrä määrittää festivaalin koon ja keston sekä festivaalilla esiintyvät taiteilijat.

25.–27.7.  Visfestival Holmön.  Yksi Pohjoismaiden monipuolisimmista perinnelaulun festivaaleista, joka järjestetään saarella saaristossa.

1.–2.8.  Umeå Geocaching Culture Event 2014.  GPS-vastaanottimien avulla harrastettavaa aarteenetsintää, jota varten paikkakoordinaatit julkaistaan internetsivustolla (englanniksi). Kätköt valitaan ja sijoitetaan kulttuuripääkaupungin kulttuuriehdotusten perusteella.  

4.–10.8.  Folkmusiikki valtaa kaupungin . Folkmusiikille ja perinnelauluille omistettu viikko, tapahtumia ympäri kaupunkia. 

14.–23.8.  Elektra. K ulttuuripääkaupunkivuoden 2014 suurin produktio! Richard Straussin Elektran upea ulkoilmaesitys, jonka on ohjannut ja tuottanut yksi esitystaiteen koskettavimpia ryhmiä: katalonialainen Fura dels Baus. Elektran tuotanto Uumaja 2014 ‑hankkeen puitteissa on teoksen ensimmäinen täysin ulkona toteutettu esitys. Kyse on ainutlaatuisesta esityksestä mahtavissa puitteissa. 

29.8–7.9.  Uuden sirkuksen festivaali . Kymmenen päivää parhaiden ja uskomattomimpien, eri puolilta maailmaa saapuvien nykysirkus- ja katutaiteilijoiden seurassa.

20.9.–19.10.  Survival Kit.  Taidefestivaali, jossa käsitellään eloonjäämisen kysymystä eri tasoilla sekä globaalisti että paikallisesti. Festivaaliin osallistuu kolmisenkymmentä taiteilijaa Ruotsista ja muista maista. Survival Kit alkoi Riiassa vuonna 2009, ja vuodesta 2012 lähtien se on edistänyt aktiivista kulttuurivaihtoa Riian ja Uumajan taidepiirien välillä.

10.–25.10.  Blanche & Marie . Per Olov Enquistin romaaniin ”Blanche ja Maria” perustuva uusi ooppera, joka keskittyy merkittävien naisten, Nobel-palkitun Marie Curien ja Blanche Wittmanin henkilöhahmoihin.

22.–26.10.  Umeå Jazz Festival . Yksi Pohjoismaiden tärkeimmistä jazzmusiikkifestivaaleista. 

13.–15.11.  Man Must Dance.  Saamelaisten ekstaattinen tanssi kohtaa Pohjois-Amerikan intiaanien tanssin uraauurtavassa teoksessa, jossa Norjasta, Puolasta ja Portugalista kotoisin olevat tanssijat käyttävät hyväkseen uutta teknologiaa ja metodologiaa monimuotoisessa tanssiproduktiossa.

21.–22.11.  Héla Fattoumi ja Eric Lamoureux, innovatiivisen tanssin ja livemusiikin esitys: NorrlandsOperanin tanssiyksikön, NorrlandsOperanin sinfoniaorkesterin, ranskalaisen Centre Chorégraphique de Caen/Basse-Normandie ‑keskuksen ja koreografien ja taiteellisten johtajien Héla Fattoumin ja Eric Lamoureux’n yhteistyön tulos.

Miksi Uumaja on valittu kulttuuripääkaupungiksi?

Uumaja on yksi Ruotsin edistyksellisimmistä ja luovimmista kaupungeista. Se on avoin kaupunki, joka puolustaa monimuotoisuutta ja jossa kulttuuri ja osallistuminen ovat olleet jo kauan kaupungin poliittisen ohjelman keskiössä: kulttuuri nähdään täällä alueellisen kehittymisen johtavana voimana. Uumajan yliopisto perustettiin 1960-luvulla, ja sen myötä asukasluku on noussut 40 000 asukkaasta 118 000 asukkaaseen, joista puolet on alle 35-vuotiaita. Yliopistossa on 36 000 opiskelijaa. Uumaja erottuu tällä hetkellä eurooppalaisten kaupunkien joukosta olemalla yksi nopeimmin kasvavista kaupungeista Euroopassa. Uumajan yliopistoon on perustettu äskettäin taidekampus, joka on lajissaan ainutlaatuinen opetuksen ja taiteen keskittymä: siellä yhdistyvät arkkitehtikorkeakoulu, muotoilukorkeakoulu, taidekorkeakoulu ja HumLab–X (avantgardistinen kohtaamis-, tutkimus- ja kokeilutila, jossa humanismi, tiede, taide ja teknologia tapaavat luovan vapauden ympäristössä). Näissä koulutuslaitoksissa tarjotaan kansainvälisen tason opinto-ohjelmia. Samalla alueella sijaitsee nyt myös upea  Bildmuseet  – Kuvamuseo: seitsemän kerrosta nykytaidetta, valokuvia, arkkitehtuuria ja muotoilua.

Uumaja 2014 hyödyntää ”kulttuurin ohjaaman kasvun” ideaa ja pyrkii korostamaan, että kulttuuri on tärkeä kasvua ja menestystä edistävä voima. Perusperiaatteena on, että mahdollisimman laajasti käsitettynä kulttuuri, joka kattaa kaiken luonnosta parhaaseen kulinarismiin, taiteeseen ja demokratiaan, vaikuttaa osaltaan yrittäjyyteen, työllisyyteen ja kilpailukykyyn.

Uumaja on myös yksi Ruotsin tärkeimmistä musiikkikaupungeista, sen musiikkitoiminta on merkittävää, ja siellä järjestetään erilaisia festivaaleja: ooppera-, hardcore-, pop-, punk-, rock-, blues-, jazz- ja folkmusiikkia. Kaupungista tuli 1990-luvulla eräänlainen maailmanlaajuinen hardcore-tyylin ja Straight Edge ‑liikkeen metropoli.  

Vuonna 2013 Uumaja kutsui koko Euroopan osallistumaan Uumaja 2014 ‑hankkeen suunnitteluun tavalla, jota mikään muu kulttuuripääkaupunki ei ollut käyttänyt aiemmin. Tuolloin järjestettiin kansainvälinen ”Artists Caught by [Umeå]” ‑taidekilpailu, jossa maailman kaikki luovan alan edustajat kutsuttiin tulkitsemaan Uumajan, Pohjois-Ruotsin ja saamelaiskulttuurin kahdeksan vuodenajan kulttuuria valokuvien, videoteosten tai muotoilun avulla. Osallistujia oli 500 ja voittajia  kolme. Voittajat palkitaan avajaisseremoniassa. Viime syksynä järjestettiin Euroopan-kiertue ”Caught by [Umeå]”, jonka tarkoituksena oli herättää uteliaisuutta ja kiinnostusta kaupunkia ja koko Pohjois-Ruotsia kohtaan. Tämän tapahtuman pääosassa olivat pohjoisen luova gastronomia, revontulet, jää, teollisen muotoilun opiskelijoiden keksinnöt, alue, saamelaiset ja heidän tarinansa sekä edellä mainitun taidekilpailun teosten esittely ja palkitseminen.

 

Uumaja 2014 ‑valokuvia, videoita & puheita avajaisseremoniasta:

http://umea2014.se/en/about-umea2014/press/

Ääniklipit:  http://umea2014.se/sv/om-umea2014/press/ljudmaterial-for-nyhetsmedia 

Videot:  http://umea2014.se/sv/om-umea2014/press/filmmaterial-for-nyhetsmedia

Lehdistötiedotteet ruotsiksi löytyvät Umeå 2014:sta pressihuoneesta: http://www.mynewsdesk.com/se/umea2014/pressreleases 

 

Tietoja kulttuurivuodesta :  www.umea2014.se/en/

Tietoja Uumajasta :  www.visitumea.en

 

Lisätietoja:

PR Manager, Joonas Halla,  joonas.halla@visitsweden.com,  050-3465256

Fredrik Lindegren, taiteellinen johtaja Uumaja 2014 
fredrik.lindegren@umea2014.se

Umeå2014  - Euroopan kulttuuripääkaupunki 

Visit Umeå -verkkosivustolla on raportoitu ennätysmäärä kävijöitä. Suuren kiinnostuksen taustalla ovat muun muassa Umeå2014-hankkeen Euroopan kiertue Caught by Umeå ja pääsy Lonely Planetin houkuttelevimpien matkakohteiden listalle.

Visit Umeå -verkkosivustolla on huomattu, että kiinnostus Uumajaa kohtaan on kasvanut selvästi kulttuuripääkaupunkivuoden alla. Uusi verkkosivusto otettiin käyttöön syyskuun 2013 alussa, ja marraskuun 11 ensimmäisen päivän aikana havaittiin, että visitumea.se  -verkkosivuston kävijämäärät olivat 40 prosenttia suurempia kuin samaan aikaan edellisenä vuonna. Eniten ovat lisääntyneet ulkomaisten kävijöiden vierailut, mutta myös ruotsalaisten kävijöiden määrä on noussut.

Koskaan aikaisemmin kasvu ei ole ollut näin suurta, Visit Umeå AB:n toimitusjohtaja Anna Wikholm Kjellberg sanoo. Uskomme, että tämä liittyy Umeå2014-hankkeen Euroopan markkinointikiertueeseen ja siihen, että matkaopaskustantaja Lonely Planet sijoitti Ruotsin äskettäin suosituimpien matkakohteiden listalleen ja mainitsi perusteluissaan myös Uumajan kulttuuripääkaupunkivuoden 2014.

Esimerkkejä kävijätilastoista: 
Vierailut yhteensä: kasvua 40 % 
Vierailut Suomesta: kasvua 300 % 
Vierailut Yhdysvalloista: kasvua 200 % 
Vierailut Saksasta: kasvua 180 % 
Vierailut Isosta-Britanniasta: kasvua 100 % 
Vierailut Ruotsista: kasvua 25 %

Suomalaisten kasvanut kiinnostus voi liittyä myös siihen, että yhä useammat matkustavat Vaasan ja Uumajan välisellä laivareitillä. Eniten käyttäjiä visitumea.se  -sivustolle houkuttelevat tapahtumista, nähtävyyksistä ja ostosmahdollisuuksista kertovat sivut.

Yhteystiedot:

Anna Wikholm Kjellberg 
Visit Umeå AB:n toimitusjohtaja 
+46 70 579 62 87 
anna.wikholm@visitumea.se

Umeå2014 - Euroopan kulttuuripääkaupunki

Uumaja on nimetty Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuonna 2014. EU nimeää vuosittain kaksi Euroopan kulttuuripääkaupunkia. Tavoitteena on korostaa yhteistä kulttuuriperintöämme ja lisätä kiinnostusta EU:n maiden kulttuurien rikkauteen. Uumajalle nimitys on tärkeä osa kaupungin pitkäaikaista kasvustrategiaa. Se herättää kiinnostusta kaupunkia ja sen toimijoita kohtaan ja edistää kulttuurivetoista kasvua. Samalla luodaan uusia kohtaamisia, verkostoja ja yhteistyötä Västerbottenin maakunnan ja Euroopan välille.