NOBEL-PALKINNOILLE UUSI KOTI

Vuonna 1900 perustettiin Nobel-säätiö, jonka unelmana oli perustaa kokonainen keskus, jossa ihmiset pääsisivät tutustumaan Nobel-palkinnon saloihin.  Kauan odotettu nähtävyys tulee olemaan vihdoin totta. Dagens Nyheter kirjoittaa, että Nobel-keskus on "suurin nykyaikainen yksityisesti rahoitettu museoprojekti". Keskuksen suunnitellaan valmistuvan vuonna 2018. Suunnittelu oli pitkä prosessi, josta järjestettiin suunnittelukilpailu. Kilpailuun kutsuttiin mukaan yhteensä 12 arkkitehtitoimistoa. Arkkitehtikilpailu tuotti monia erilaisia hienoja ideoita, ja lopulta rakennuksen suunnittelijaksi valittiin englantilainen David Chipperfieldin ja saksalaisen Christoph Felgerin arkkitehtitoimisto. 

Massiivinen Nobel-keskus tulee sijaitsemaan kauniilla paikalla, aivan veden ääressä. Nobel-keskuksen tontti sijaitsee keskellä Tukholmaa, Blasieholmenilla - aivan Nationalmuseetin takana.  Keskus tulee näkymään kauas paikkansa ansiosta, esimerkiksi Strandvägeniltä on suora näköyhteys. Strandvägeniä pitkin kulkee päivittäin valtava määrä turisteja. Nobel-keskuksen tarkoituksena onkin herättää myös kansainvälisten vierailijoiden kiinnostus.

Rakennuksesta tulee löytymään paljon samoja elementtejä kuin Nobelmuseosta. Keskuksessa käsitellään Alfred Nobelin elämää sekä eri tieteenaloja. Keskuksesta löytyy mm. Nobel-palkintojen historiasta kertova museo, ravintola, kokoustiloja sekä kirjasto. Keskuksen yläkerrokseen on tarkoitus rakentaa valtava auditorio, jossa Nobel-palkintojen jakamiset sekä niihin liittyvät juhlallisuudet tulevaisuudessa järjestetään.  Nobel-keskus on paikka, joka vetää ihmisiä puoleensa, inspiroi sekä herättää mielenkiintoa.

Nobel Centerin kotisivuille on rakennettu aikajana, jossa rakennusprojektia voi seurata projektin aloittamisesta aina avajaisiin asti.  Aikajanaan pääset tutustumaan osoitteessa: http://www.nobelcenter.se/sv/

Lähteet:

http://www.nobelcenter.se/

http://www.hs.fi/kulttuuri/a1380850993219

← Back ← Back